Zenica

Prijem kod gradonačelnika povodom Svjetskog Dana Roma

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom Svjetskog Dana Roma gradonačelnik Fuad Kasumović primio je danas članove Judo kluba “Zenica”. Prijemu su prisustvovali predsjedavajuća Gradskog vijeća Sanja Renić i predstavnik nacionalnih manjina u Gradskom vijeću Zenica Asim Musić.

Gradonačenik je svim Romima čestitao Svjetski dan Roma, a članovima Judo kluba “Zenica”  Zejfi, Ermini, Ramizu junioru i Ramizu Burdalić, koji ostvaruju evropske rezultate iako treniraju u svom stanu, poželio  dobrodošlicu u Gradsku upravu.

Ovom prilikom Burdalići su se požalili na uslove u kojima treniraju i spremaju se za velika takmičenja.
Gradonačelnik im je obećao riješiti problem prostora za trenažni proces i uručio im  jednokratnu novčanu pomoć od 1000,00 KM.
” Učinit ćemo sve što je u našoj nadležnosti da vam pomognemo u ostvarivanju vrhunskih sportskih rezultata” – potvdio je Gradonačelnik.
Predsjedavajuća Gradskog vijeća Sanja Renić također je čestitala Dan Roma i Burdalićima poželjela uspješan nastavak takmičarske sezone te poručila da ovako dobre rezultate postižu i na planu obrazovanja.

Asim Musić se zahvalio Gradskoj upravi  Zenica na čelu sa Gradonačelnikom i predsjedavajućoj Gradskog vijeća na inicijativi da se organizuje prijem povodom Svjetskog dana Roma.
Podsjetio je da se 8. april obilježava kao Svjetski dan Roma u znak sjećanja na 1971. godinu kada je u Londonu održan Prvi kongres Roma i on se smatra kao prvi istinski međunarodni sastanak Roma.

Tada je usvojena romska zastava i službena himna, proglašen romski jezik kao službeni  jezik. Prihvaćen je naziv “Rom” što na romskom jeziku znači čovjek.
Romi su najbrojnija nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini.Uslovi života s kojim se suočavaju su teški, prvenstveno zbog visoke stope nezaposlenosti, nedovoljnog obuhvata  sistemom obrazovanja, neadekvatnih uslova stanovanja, neuređenosti romskih naselja i što mnogi nemaju stalne izvore prihoda za život.

” I ovaj prijem danas je pokazatelj da je naš Gradonačelnik čovjek s ogromnim životnim, političkim, ekonomskim, privrednim i međunarodnim iskustvom, prepoznao značaj nacionalnih manjina te ukazao da se posebna pažnja posveti oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja romske populacije kako bi se smanjilo siromaštvo i unaprijedio njihov položaj”- kazao je Musić.

Gradonačelnik je pokrenuo inicijativu da se u okviru Gradske uprave formira i počne sa radom Kancelarija nacionalnih manjina što se zagovara i EU dokumentima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno