fbpx
Zenica

Prijem kod gradonačelnika povodom Svjetskog Dana Roma

Povodom Svjetskog Dana Roma gradonačelnik Fuad Kasumović primio je danas članove Judo kluba “Zenica”. Prijemu su prisustvovali predsjedavajuća Gradskog vijeća Sanja Renić i predstavnik nacionalnih manjina u Gradskom vijeću Zenica Asim Musić.

Gradonačenik je svim Romima čestitao Svjetski dan Roma, a članovima Judo kluba “Zenica”  Zejfi, Ermini, Ramizu junioru i Ramizu Burdalić, koji ostvaruju evropske rezultate iako treniraju u svom stanu, poželio  dobrodošlicu u Gradsku upravu.

Ovom prilikom Burdalići su se požalili na uslove u kojima treniraju i spremaju se za velika takmičenja.
Gradonačelnik im je obećao riješiti problem prostora za trenažni proces i uručio im  jednokratnu novčanu pomoć od 1000,00 KM.
” Učinit ćemo sve što je u našoj nadležnosti da vam pomognemo u ostvarivanju vrhunskih sportskih rezultata” – potvdio je Gradonačelnik.
Predsjedavajuća Gradskog vijeća Sanja Renić također je čestitala Dan Roma i Burdalićima poželjela uspješan nastavak takmičarske sezone te poručila da ovako dobre rezultate postižu i na planu obrazovanja.

Asim Musić se zahvalio Gradskoj upravi  Zenica na čelu sa Gradonačelnikom i predsjedavajućoj Gradskog vijeća na inicijativi da se organizuje prijem povodom Svjetskog dana Roma.
Podsjetio je da se 8. april obilježava kao Svjetski dan Roma u znak sjećanja na 1971. godinu kada je u Londonu održan Prvi kongres Roma i on se smatra kao prvi istinski međunarodni sastanak Roma.

Tada je usvojena romska zastava i službena himna, proglašen romski jezik kao službeni  jezik. Prihvaćen je naziv “Rom” što na romskom jeziku znači čovjek.
Romi su najbrojnija nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini.Uslovi života s kojim se suočavaju su teški, prvenstveno zbog visoke stope nezaposlenosti, nedovoljnog obuhvata  sistemom obrazovanja, neadekvatnih uslova stanovanja, neuređenosti romskih naselja i što mnogi nemaju stalne izvore prihoda za život.

” I ovaj prijem danas je pokazatelj da je naš Gradonačelnik čovjek s ogromnim životnim, političkim, ekonomskim, privrednim i međunarodnim iskustvom, prepoznao značaj nacionalnih manjina te ukazao da se posebna pažnja posveti oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja romske populacije kako bi se smanjilo siromaštvo i unaprijedio njihov položaj”- kazao je Musić.

Gradonačelnik je pokrenuo inicijativu da se u okviru Gradske uprave formira i počne sa radom Kancelarija nacionalnih manjina što se zagovara i EU dokumentima.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem