Info

Prihvaćene izmjene za utvrđivanje visine osnovice za obračun plaće

Prihvaćene izmjene za utvrđivanje visine osnovice za obračun plaće
Prihvaćene izmjene za utvrđivanje visine osnovice za obračun plaće
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prihvaćene izmjene za utvrđivanje visine osnovice za obračun plaće- Poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta usvojili su predložene izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, kojima se propisuje način utvrđivanja visine osnovice za obračun plaće zaposlenika u federalnim institucijama.

Predviđa se brisanje minimalne satnice kao elementa obračuna osnovice i da se visina osnovice za obračun plaće utvrđuje zakonom o izvršenju budžeta na federalnom i kantonalnom nivou, odnosno odlukom općinskog vijeća o izvršavanju budžeta za svaku budžetsku godinu ili odlukom o privremenom finansiranju, a sve to nakon konsultacija sa sindikatom.

“Do sada je to bilo utvrđeno na način da sindikat i Vlada dogovaraju visinu najniže neto satnice, koja se onda množi sa fondom broja radnih sati i tako se dobije visina osnovice za obračun plaće. Takva osnovica se množi sa platnim koeficijentom svakog radnog mjesta i dobije se visina osnovne plaće”, obrazložio je poslanicima pomoćnik federalnog ministra pravde za upravu Alen Taletović.

Prilikom obračuna plaća, izmjenom je predloženo da se primjenjuje i “obračunski bod” kao korektivni faktor.

Izmjenom jednog od članova propisuje se da se plaće i naknade mogu isplaćivati samo do visine planiranih sredstava u budžetu za te namjene.

Također, predviđeno je da se iznos paušala i naknada poslanicima i delegatima u Parlamentu FBiH umanjuje za neopravdane izostanke sa sjednica i radnih tijela u visini od 10 posto.

Usvajanjem izmjena Zakona prihvaćeni su amandmani poslanika Kluba SDA Osmana Suljagića, kojima će se otkloniti mogućnost utuživanja. Naime, zbog nesklada između odredbi Općeg kolektivnog ugovora i Zakona o plaćama došlo je do velikog broja tužbi po osnovu radnog odnosa korisnika budžeta FBiH.

“Potrebno je da se problem tužbi protiv budžeta raspravi na Predstavničkom domu, jer su pravosudne presude prešle iznos od milijardu KM”, rekao je Suljagić.

Amandmani osim što se tiču tehničkih greški odnose se i na značajniju ulogu sindikata u utvrđivanja visine osnovice.

Nakon odobravanja u Predstavničkom domu, sutra će se o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH izjašnjavati i delegati Doma naroda Federalnog parlamenta. Ukoliko se većinom glasova izmjene usvoje i u Domu naroda bit će omogućeno njihovo stupanje na snagu nakon objave u Službenim novinama FBiH.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno