Biznis

Prihodi u prva četiri mjeseca veći za 538 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prihodi od indirektnih poreza za četiri mjeseca ove godine iznosili su tri milijarde i pet miliona KM i veći su za 538 miliona KM ili 21,82 odsto u odnosu na isti period lani, kada su bili dvije milijarde i 467 miliona KM, saopšteno je danas iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Iz UIO su naveli da su, nakon što su u četiri mjeseca ove godine privredi vratili 650 miliona KM po osnovu povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su raspodijeljeni institucijama BiH, Republici Srpskoj, Federacije BiH /FBiH/, te Brčko distriktu, iznosili dvije milijarde i 355 miliona KM.

Ti prihodi su veći za 356 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period prošle godine.

Samo u aprilu ove godine, naveli su iz UIO, prikupljeno je 776 miliona KM indirektnih poreza, što je za 132 miliona KM više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Za finansiranje institucija BiH u četiri mjeseca ove godine raspoređen je iznos od 254 miliona KM, identično kao i svih prethodnih godina.

“Najveći dio prihoda od indirektnih poreza, kao i sav prikupljen višak prihoda, završio je kod Srpske i FBiH i Brčko distrikta. FBiH je u četiri mjeseca raspoređena milijarda i 283 miliona KM, Republici Srpskoj 715 miliona KM i Brčko distrktu 71 milion KM”, navedeno je u saopštenju.

Osim raspoređenih prihoda, a po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih saobraćajnica, Federacija BiH je dobila dodatnih 67,6 miliona KM, Republika Srpska 44,7 miliona KM i Brčko distrikt 2,3 miliona KM.

 

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno