Biznis

Prihodi od indirektnih poreza veći za 401 milion KM

Prihodi od indirektnih poreza veći za 401 milion KM – Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) je u proteklih devet mjeseci ove godine ukupno prikupila pet milijardi i 627 miliona KM prihoda od indirektnih poreza.

Prihodi od PDV-a, akciza, carine i putarine u devet  mjeseci ove godine veći su za 401 milion KM ili 7,68 posto u odnosu na isti period lani, potvrđeno je iz UIO.

Nakon što je Uprava privrednicima u BiH izvršila povrat PDV-a u iznosu od  milijardu i 22 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu januar-septembar 2018. godine, a to su država, entiteti i Brčko Distrikt, iznosili su četiri milijarde i 605 miliona KM i veći su za 314 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa UIO korisnici dobili u istom periodu 2017. godine.

Za finansiranje državnih institucija u periodu januar-septembar 2018. godine raspoređen je iznos od 557 miliona KM. Federaciji BiH ukupno je raspoređeno dvije  milijarde i 436 miliona KM, Republici Srpskoj milijardu i 220 miliona KM i Brčko Distriktu 135 miliona KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva, Federacija BiH je dobila dodatnih 130 miliona KM, Republika Srpska 86 miliona KM i Brčko Distrikt 4,5 miliona KM.

Ostatak sredstava predstavlja rezervu prikupupljenih sredstava od putarine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem