Biznis

Prihod šumarskih poduzeća 172 milijuna maraka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prihod šumarskih poduzeća 172 milijuna maraka – Federacija Bosne i Hercegovine usvojila je informacije o gospodarenju šumama u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2016. godini i planovima gospodarenja šumama za 2017. godinu, koju je pripremilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kako je naglašeno u informaciji, šumarski program Federacije Bosne i Hercegovine, poštujući međunarodnu i domaću legislativu, definira opću politiku šumarstva, gospodarenja šumama i šumskim zemljištima, kao i politiku gospodarenja s divljači na teritoriju Federacije, orijentiranu u smjeru očuvanja i trajnosti gospodarenja šumama, uključujući održavanje i unapređivanje diverziteta šumskih ekosustava i njihovih općekorisnih funkcija, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Gospodarenje šumama Šumarski program Federacije izrađuje se za sve šume, bez obzira na vlasništvo, a sastoji se od dva dijela, općeg i izvedbenog. Općim dijelom se određuju glavni ciljevi, principi i smjernice za trajno gospodarenje šumama u Federaciji, na osnovi stvarnog stanja šuma, domaćih i međunarodnih obveza u vezi sa šumarstvom, uvažavajući međunarodno dogovorene smjernice za trajno gospodarenje šumama, piše Večernji list BiH.

U izvedbenom dijelu se postavljaju i razrađuju ciljevi utvrđeni općim dijelom i određuje način njihove realizacije u određenom roku, uključujući financiranje.

“Plan proizvodnje šumskih drvnih sortimenata u ukupnom iznosu od 2,476.424 m3 u 2016. godini je ostvaren sa 100,5 posto. Plan proizvodnje drva četinara prekoračen je za 130.830 m3, odnosno za 11,2 posto, dok je plan proizvodnje drva liščara ostvaren s 90,9 posto. Posječena količina drveta još je uvijek u okviru dopuštenog etata”, navodi se u izvješću.

Poduzeća šumarstva koja gospodare državnim šumama u 2016. godini u poslovanju nisu zabilježila gubitke, ali su prikazala velika dugovanja zaključno s 31. prosinca 2016. godine. Ukupni prihod je bio 172,279.404 maraka, a troškovi poslovanja 162,931.586 maraka.

Gledano u cjelini, poslovanje županijskih šumskogospodarstvenih društava u 2016. godini pokazuje blagu stabilizaciju u odnosu na prethodnu godinu, ali su i dalje potraživanja od kupaca vrlo visoka.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno