Ljudi

Priča o nama: Hasan Zahirović odlikovan u Češkoj, živio u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Priča o nama: Hasan Zahirović odlikovan u Češkoj, živio u Zenici- Znate’l priču, ne o Vasi, ne…nju znate, ali o Hasanu? Hasanu Zahiroviću?

Hasan je teatrolog, glumac, prevoditelj, magistrirao teatrologiju na Filozofskom fakultetu Masarikovog univerziteta u Brnu, a doktorski studij završio na čuvenoj Akademiji dramskih umjetnosti (DAMU) u Pragu. Prevodi češka i slovačka književna djela na naš jezik, kao i djela s prostora bivše Jugoslavije na češki jezik. Predaje na odsjeku za Kulturnu dramaturgiju na Šleskom univerzitetu u Opavi, gdje je i šef odsjeka. Jedan je od najistaknutijih Bosanaca i Hercegovaca ovdje, inspirativni most suradnje naših zemalja, moj najbliži “vanjski” suradnik.

Hasan Zahirović je odlikovan prestižnom medaljom Karela Čapeka od strane Udruženja braće Čapek u Narodnom muzeju u Pragu i najmlađi je “čapkolog” u Češkoj.

Odrastao u Brčkom, živio u Zenici, reći će – “Zenica je bila moje svjetlo. To se isto desilo u Brnu u Češkoj, kad sam došao iz Bosne. Često sam Brnu govorio Zenica i obrnuto.”

E pa, Hasan je to svjetlo u životima svih onih koji su ga makar jednom sreli. A imati ga za prijatelja istinska je sreća. Biti ambasador u zemlji u kojoj djeluje naš Hasan, kad s ponosom ugledaš njegovo lice na duplerici čeških novina Právo, je neprocjenjivo. Trenutno priprema Kafku, zaljubljen u svaki damar svoje domovine koju prenosi u Češku svaki dan, svojim djelima gradeći ljubav. Humanitarac i čovjekoljub, jedna iskonska dobrost u tom megatalentiranom biću. Dobrost iz nekih davnih, zaboravljenih vremena.

Imati ga za najboljeg prijatelja moje kćeri je nešto za šta ni ja nemam dovoljno dobre riječi. Osim časti što je njezino djetinjstvo obogaćeno odrastanjem uz osobu kao što je Hasan. Stalni glumac u praškom pozorištu D21, vodit će Unu na svoje predstave i probe, na isprobavanje kostima, uvesti je u svijet čarolije “dasaka što život znače.”

A da za ovaj život, jedini kojeg imamo, znači upola kao Hasan, najmanje je što možete poželjeti za dijete.

Autor: Martina Mlinarević Sopta



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno