Zenica

Pri kraju izgradnja “Plavog puta” za Hitnu pomoć u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije 13 dana završeno je prekopavanje bulevara Kulina bana i polaganje cijevi oborinske kanalizacije, a sve u sklopu realizacije Ugovora „Izgradnja Plavog puta – spoj Hitne pomoći sa bulevarom Kulina bana“. O tome smo objavili na OVOM linku. Nakon toga slijedilo je betoniranje navedenog prekopa i ponovo totalna obustava saobraćaja na Bulevaru, dana 22.5.2020., vidjeti na linku – OVDJE.

U međuvremenu je izvršeno nasipanje trase pijeskom, “valjavanje”, postavljanje ivičnjaka i konačni izlaz na bulevar iz pravca Hitne pomoći. Do konačnog završetka posla potrebno je asfaltirali trasu, postaviti adekvatnu saobraćajnu signalizaciju…

Završetkom tzv. „Plavog puta“ bit će riješen dugogodišnji problem izlaza na glavne saobraćajnice prilikom intervencija Službe Hitne pomoći. Put je skraćen sa oko kilometar i pol na stotinjak metara i nekoliko sekundi, jer je vozilima Hitne pomoći trebalo i po nekoliko minuta, ovisno od gradske gužve i nesavjesnih vozača da dođu na izlaz budućeg „Plavog puta“.

Jedna od  trasa vozila Hitne pomoći kretala se s polazne adrese fra Ivana Jukića, a zatim kroz ulicu Aska Borića i fra Hrge Martića do bulevara Kulina bana i zeničke Lamele. Kod rekonstrukcije bulevara prije nekoliko godina ostavljen je priključak za izgradnju „Plavog puta“, a uslovi za realizaciju stekli su se zaključkom Gradskog vijeća iz 2019. godine.

Navedena saobraćajnica je od vitalnog značaja za stanovnike Zenice, jer skraćuje vrijeme od poziva pacijenta do dolaska ekipe Hitne medicinske pomoći, ali i vrijeme transporta od Hitne pomoći do Kantonalne bolnice Zenica. Istinska vrijednost „Plavog puta“ je neprocjenjiva, jer nekada sekunde, au ovom slučaju i minute, igraju veliku ulogu u spašavanju ljudskih života.

E.Imamović

Foto E.Imamović/Klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno