Kultura

Prezentacija MADE IN Platforme za savremeni zanat i dizajn

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poštovani sa zadovoljstvom najavljujemo prezentaciju MADE IN Platforme za savremeni zanat i dizajn – inicijativu za istraživanje, dizajn i naslijeđe koja potiče saradnju i razmjenu znanja između dizajnera i tradicionalnih i umjetničkih zanata, kao i drugih stručnjaka u poljima kulture i nauke. Novi ciklus predstavlja direktni nastavak ranijeg projekta MADE IN Crafts–Design Narratives, koji je trajao od 2018. do 2021., te sada uključuje deset partnera iz šest zemalja čime projekt proširuje svoj opseg, kako geografski tako i u smislu ostvarenja svojih ciljeva i misije.

Platforma se bavi pitanjima očuvanja zanatskog naslijeđa i istraživanja mogućnosti nove artikulacije utjelovljenog znanja akumuliranog u bogatom nasljeđu europskog zanatstva. Također, ispituje moguće načine diverzifikacije i prenamjene putem uzajamnog učenja i poticanjem novih načina mišljenja kroz savremene umjetničke i dizajnerske prakse. Cilj Platforme je istaknuti nove pristupe istraživanju materijala i druge dizajnerske procese povezane s temama poput degradacije prirodnih resursa, njihove eksploatacije i modela održive proizvodnje.

Danas, 31.05. 2023. Muzej grada Zenice je upriličio predstavljanje projekta Made In za kolege iz lokalnih muzeja, zainteresovane zanatlije i ljude koji su vezani za zanatske obrte a koji bi značajno mogli doprinjeti i samoj realizaciji projektnih aktivnosti. Do kraja 2023. godine, pored obaveznih partnerskih sastanaka Muzej će realizovati i tzv.

Rezidencije gdje će mladi dizajneri (javni poziv će biti blagovremeno dostupan) na međunarodnoj razini imati priliku da rade sa odabranim bh zanatima/zanatlijama i svoj rad izlože i upotpune u stalnoj etnološkoj postavci našeg muzeja,koja će kroz ovaj projekat da se izmijeni i doradi.

Muzej grada Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno