Info

Prevare koštale EU 888 miliona eura

Prevare prošle godine koštale EU 888 miliona eura
Prevare prošle godine koštale EU 888 miliona eura
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prevare prošle godine koštale EU 888 miliona eura- Prevare i neosnovane naplate subvencija koštale su prošle godine EU skoro 888 miliona eura, a najviše sumnjivih zahtjeva za isplate bilo je u Rumunjskoj, Bugarskoj i Mađarskoj, pokazuju podaci istražitelja Unije.

U godišnjem izvještaju, Europski ured za borbu protiv prevara /OLAF/ navodi da je u 2015. godini 888 miliona eura vjerojatno isplaćeno na osnovu zahtjeva koji nisu bili opravdani. To je nešto manje od prošlogodišnjih 901 miliona eura i čini oko 0,6 posto budžeta za subvencije poljoprivrednicima i siromašnim regijama. Među navedenim primjerima je skoro 1.400 neosnovanih zahtjeva u vrijednosti od 1,3 miliona eura za modernizaciju hladnjače za povrće u Bugarskoj.

Kada su istražitelji razmotrili taj slučaj, utvrdili su da su isporučitelj opreme i vlasnik tvornice ista osoba, koja je vještački podigla cijenu projekta. U drugoj vrsti prevare, pojedini uvoznici solarnih panela iz Kine varali su EU u oblasti uvoznih carina, jer su koristili lažne dokumente o drugačijoj prirodi proizvoda. Prevare koje nanose štetu budžetu EU od 141 milijardi eura su osjetljivo pitanje za Brisel.

Administracija EU je pod pritiskom euroskeptika, naročito iz Britanije, koja daje veliki doprinos u zajednički budžet. Generalni direktor OLAF-a Giovanni Kessler rekao je da ne vjeruje da postoji raširena korupcija, ali da povećanje broja uočenih prevara poslije 2013. godine pokazuje da njegova agencija ostvaruje rezultate u ohrabrivanju ljudi da prijavljuju sumnjive slučajeve. Prošle godine je sudskim putem u Brisel vraćeno 187 miliona eura, što je za deset odsto manje nego 2014. godine.

manager.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno