Biznis

Preuzmi: pozivi za poticaje Ministarstva privrede

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na osnovu zaključka Vlade Zeničko – dobojskog kantona o usvajanju Uputstva o postupcima i kriterijima za odobravanje i dodjelu sredstava poticaja, Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona raspisalo je devet javnih poziva za poticaje. 

Prvi od njih je javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava namijenjenih subvencioniranju troškova projektovanja, utopljavanja i certifikacije energetske efikasnosti javnih građevinskih objekata, odnosno škola na području ovog kantona. Kako se navodi u pozivu, prioritetno sufinansiranje će biti realizirano za utopljavanje školskih objekata, dok je maksimalni iznos sredstava po jednom objektu (uz mogućnost prenosa troškova po fazama) 100.000 KM.

Sljedeći javni poziv odnosi se za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundaciju) financijskih sredstava namijenjenih subvencioniranju administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata. Maksimalni iznos koji se može isplatiti investitoru je 50.000,00 KM, a pravo korištenja poticajnih sredstava imaju isključivo privredni subjekti registrovana kao obrt najmanje jednu godinu za obavljanje proizvodnih djelatnosti.

Također, raspisan je i javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije poslovnih zona, a pravo na korištenje poticaja imaju općine koje uspostavljaju jednu ili više zona.

Nadalje, pozvani se i inovatori iz Zeničko-dobojskog kantona koji su u fazi realizacije patenta, odnosno izuma prema Zakonu o intelektualnom vlasništvu u Bosni i Hercegovini da podnesu Zahtjev za odobravanje i dodjelu nepovratnih finansijskih sredstava obezbjeđenih za subvencioniranje realizacije patenta. Inovatoru će se, nakon uredno dostavljenog Zahtjeva i provedene procedure odlučivanja, odobriti sredstva u iznosu od 5.000,00 KM za jedno patentno rješenje.

Osim inovatora, pozivaju se i potencijalni korisnici-poduzetnici, koji imaju poduzetničku ideju, da podnesu Zahtjev za odobravanje i dodjelu nepovratnih financijskih sredstava obezbijeđenih za subvencioniranje dijela administrativnih troškova kod pokretanja poslovne ideje pri izradi Poslovnog plana, registraciji privrednog subjekta i isplati doprinosa za direktora registrovanog privrednog subjekta. Tako će Vlada ZDK preuzeti troškove izrade Poslovnog plana u iznosu do 2.500,00 KM, troškove registracije privrednog subjekta u iznosu do 2.500,00 KM, te trošak doprinosa za uposlenika privrednog sistema u toku prve tri godine uspješnog poslovanja.

Sljedeći javni poziv odnosi se na subvencioniranje troškova izvoza, te će privrednom subjektu biti subencionirano 3 % od fakturisanog iznosa izvoza u KM, u prethodnoj godini, ali ne više od 25.000,00 KM po godini.

Javni poziv je raspisan i za subvencioniranje investicija kod obrta iz područja prerađivačkih djelatnosti i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata, kao i za uvođenje i certifikaciju sistema za upravljanje kvalitetom po međunarodnim standardima.

Posljednji javni poziv odnosi se na poticaje namijenjene subvencioniranju povećanja iskorištavanja kapaciteta u ugostiteljskim objektima skupine “Hoteli” i podsticanju turizma u seoskim domaćinstvima. Naime, Vlada će hotelima i turističkim agencijama subvencionirati dio troškova za smještaj i boravak turističkih grupa u hotelima i motelima na području Zeničko – dobojskog kantona, nakon 01.01.2014. godine. Ukupna visina poticaja po jednom objektu ne može biti veća od 20.000,00 KM, godišnje.

Inače, svi javni pozivi ostaju otvoreni 60 dana od dana objavljivanja.

Javni_poziv-hoteli.pdf



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno