Info

Presude koštale državu 15 miliona KM

Presude koštale državu 15 miliona KM
Presude koštale državu 15 miliona KM
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Presude koštale državu 15 miliona KM- Za posljednjih 13 godina Europskom sudu za ljudska prava u Strasborugu podneseno je blizu 7.000 tužbi protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja ljudskih prava. To nije sve – državna kasa ostala je bez 15 milijuna maraka. Naime, četiri milijuna morala su biti isplaćena na osnovu presuda, a još 11 miliona temeljem nagodbi sa tužiteljima koji su dobili sporove protiv države u Strasbourgu.

Greške u sustavu

Sa svih „europskih strana“ stalno se kod bh. vlasti inzistira da provodi presude Europskog suda za ljudska prava koje su konačne i obavezujuće, ali to ne pije vode. Neslužbeno saznajemo da je ovog trenutka na čekanju provođenje 20 presuda zbog kršenja ljudskih prava, a pravni stručnjaci kažu da se uopće ne radi o izoliranim slučajevima nego o „greškama u sustavu koje vlasti BiH neće da otklanjaju“.

Vjerojatno je najpoznatija presuda „Sejdić – Finci“ donesena prije sedam godina koja nikada nije provedena, a rok za implementaciju bio je šest mjeseci. Dervo Sejdić i Jakob Finci tužili su državu jer im je kao pripadnicima „ostalih“, odnosno Romu i Jevreju, zabranjeno da se kandidiraju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH. Spor u Strasborugu su dobili, ali se ništa nije promijenilo – diskriminacija u BiH je nastavljena, a ustavna odredba kojom je dozvoljena nikada nije promijenjena.

Reformska agenda koja podrazumijeva socijalne i ekonomske reforme, gurnula je u stranu presudu „Sejdić-Finci“ ali i one koje je Europski sud za ljudska prava izrekao u korist Azre Zornić i Ilijasa Pilava također zbog kršenja ljudskih prava i diskriminacije. Međutim, u paketu uvjeta koje BiH mora ispuniti na putu ka članstvu u Europskoj uniji, stoje i te presude i one se moraju provesti što znači da se Ustav BiH mora promijeniti.

Objašnjenja bh. vlasti i šefova vodećih stranaka da za to ne postoji politička volja, a oni su je stavili iznad svih zakona i europskih standarda, Vijeće Europe uopće ne zanimaju, jer je BiH potpisnik Europske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i striktno se mora pridržavati njenih odredbi.

Politička volja

Svojevremeno je Međunarodna grupa za prava manjina podnijela zahtjev Vijeću Europe da pokrene postupak protiv Bosne i Hercegovine zbog neprovođenja presude „Sejdić-Finci“, a kako saznajemo sprema još dva zahtjeva zbog neprovođenja presuda u korist Azre Zornić i Ilijasa Pilava. Što to znači za državu?

Bar za sada nema ozbiljnih najava da bi BiH zbog toga mogla biti izbačena iz Vijeća Europe, ali naši izvori kažu da joj više nego ikada ranije prijete političke sankcije u vidu oduzimanja prava da sudjeluje u radu i odlučivanju u nekim europskim institucijama, zapravo onih čije standarde ne poštuje.

To bi na neki način značilo izolaciju BiH sve dok ne implementira presude. Izvjesno je da diskriminaciju i gaženje ljudskih prava u BiH Europa neće tolerirati i već ima naznaka da će Vijeće Europe pokrenuti i iskoristiti svoje mehanizme šta god to značilo.

Inače, povreda i kršenje ljudskih prava Kaznenim zakonom BiH kvalificirano je kao kazneno djelo, ali još nitko nije sankcioniran. Da li su i u kojoj mjeri provedene presude Europskog suda za ljudska prava utvrđuje Komitet ministara Vijeća Europe držeći se tri kriterija –je li isplaćen iznos novca naveden u presudi, jesu li eliminirane povrede ljudskih prava i je li mogućnost diskriminacije i kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda uklonjena iz pravnog sistema.

Kako stvari, stoje, vlasti BiH opredijelile su se da novcem poreskih obveznika plaćaju, a zbog postojanja političke volje za diskriminaciju i gaženje ljudskih prava to se nastavlja. Nešto slično događa se i sa presudama Ustavnog suda BiH koje se također ne provode.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno