Sudske klupe

Presuda u korist Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Presuda u korist Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja – Kantonalni sud u Sarajevu je 31.10.2016. godine donio konačnu Presudu, Akt broj: 09 0 U 026594 16 U u korist Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine, kojom je poništeno Rješenje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u predmetu oglašavanja ništavim rješenja o registraciji Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine kod Federalnog ministarstva pravde, te je dokazano da se radi o legitimnom Sindikatu, iako je Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalić mjesecima to osporavala.

Na ovaj način je, nakon višemjesečne pravne borbe našeg Sindikata, konačno poništeno Rješenje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te je zaustavljen potpuno iracionalan pokušaj da se Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine sa 17.000 članova isključi iz socijalnog dijaloga, a čime su stvoreni preduslovi za nastavak socijalnog dijaloga i usklađivanja kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja i odgoja.

Podsjećanja radi, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u maju ove godine donijela odluku da se Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH briše iz Registra udruženja FBIH, zbog citiramo: „određenih nepravilnosti prilikom registracije, i to po osnovu nezakonitog preuzimanja prava i sljedništva od Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Bosne i Hercegovine, koji nije ni postojao u momentu registracije Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine“, što je u konačnici Kantonalni sud u Sarajevu osporio. Mjesec dana kasnije Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine je je putem opunomoćenika pokrenuo upravni spor kod Kantonalnog suda u Sarajevu, protiv Vlade FBiH, osporavajući rješenje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva pravde zbog povrede pravila upravnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava, te putem suda dokazao svoj legalitet i legitimitet.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine će sa svojih 17.000 članova djelovati još jače, odlučnije i jedinstvenije u cilju poboljšanja ekonomsko-socijalnog položaja i ujednačavanja prava prosvjetnih radnika na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine, stvaranju boljeg ambijenta za učenike, razvijanju partnerskih odnosa sa roditeljima naših učenika, te jačanju cjelokupnog odgojno-obrazovnog sistema.

Žalosno je da u tim namjerama i nakanama nemamo isto mišljenje i isti stav sa gosp. Novalić i njegovim takozvanim ekspertima koji su svoju ekspertizu pokazali na najvišem nivou jedino u slučaju kada je trebalo i kada se treba prodati i ono malo što je ostalo od imovine Federacije Bosne i Hercegovine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno