Sudske klupe

Presuda: “Rambu” iz Orahovice 10 godina i 8 mjeseci zatvora i psihijatrijsko liječenje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Općinski sud u Zenici, postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, dana 14.07.2023. godine donio je osuđujuću, prvostepenu i nepravosnažnu presudu protiv Valentić Emsada zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje iz člana 362. stav 1. KZ FBiH, a u sticaju: produženo krivično djelo oštećenje tuđe stvari iz čl. 293. stav 1. KZ F BiH, u vezi sa čl. 55. KZ F BiH, produženo krivično djelo sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz člana 358. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, u vezi sa čl. 55. KZ F BiH i krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti iz člana 359. stav 1. KZ F BiH, sve u vezi sa članom 54. KZ F BiH, kojom mu utvrđuje za krivično djelo nasilničko ponašanje iz člana 362. stav 1. KZ F BiH kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 3 (tri) mjeseca, za produženo krivično djelo oštećenje tuđe stvari iz čl. 293. stav 1. KZ F BiH, u vezi sa čl. 55. KZ F BiH utvrđuje kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) mjeseci, za produženo krivično djelo sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz člana 358. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH utvrđuje kaznu zatvora u trajanju od 7 (sedam) godina i 6 (šest) mjeseci i za krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti iz člana 359. stav 1. KZ F BiH utvrđuje kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 9 (devet) mjeseci, te ga osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 (deset) godina i 8 (osam) mjeseci, u koju kaznu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru počev od momenta lišenja slobode, tj. od 14.03.2023.godine do 11,15 sati pa do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

U skladu sa čl. 74. stav 1., 2. i 3. KZ F BiH, optuženom Valentić Emsadu izriče se mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja koja će trajati dok ne prestanu razlozi zbog kojih je izrečena, a najduže do isteka izdržavanja kazne zatvora. Na osnovu čl. 202. stav 4. ZKP F BiH optuženi Valentić Emsad se oslobađa obaveze da sudu naknadi troškove krivičnog postupka.Na osnovu člana 212. stav 3. ZKP-a F BiH oštećeni se upućuje da imovinsko-pravni zahtjev ostvaruje u parničnom postupku.

Napomena:„Molimo Vas da pri čitanju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona o predmetima u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela imate u vidu presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“

U martu ove godine Valentića, koji je poznat po nadimku Rambo, nakon tri dana bijega uhapsila je zenička policija u šumi iznad Orahovice. On je u tom mjestu oštetio vrata na bratovoj kući, gađao policiju crijepom i raznim predmetima te im prijetio sjekirom, a potom skočio kroz prozor i pobjegao. Zbog Rambovog hapšenja bilo je opsadno stanje u selu, a mještanima nije bilo svejedno jer se radi o izuzetno opasnoj osobi sklonoj nasilju. Bahato ponašanje, prijetnje, napadi, pokušaji fizičkog obračuna, bili su svakodnevica mještana Orahovice. Valentić je ranije osuđen zbog silovanja svoje maloljetne kćerke.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno