Sudske klupe

Presuda Kantonalnog suda u Novom Travniku: Hajriz Doglod osuđen zbog ratnog zločina na području Viteza

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalni sud u Novom Travniku je u ponovljenom postupku osudio na šest i po godina zatvora Hajriza Dogloda, nekadašnjeg pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ABiH) zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području Viteza 1993. godine.

Doglod je proglašen krivim što je u svojstvu zamjenika zapovjednika Samostalnog diverzantskog bataljona (SDB) ABiH na lokalnom putu u mjestu Dubravica kod Viteza, mučio i hicima iz vatrenog oružja ubio Tomislava Trogrlića, koji je prethodno ranjen od strane nepoznatih vojnika prilikom kretanja preko Vjetrenice prema Vitezu.

Prema presudi, koju je pročitala predsjednica Sudskog vijeća Lazarela Porić, Doglod je u tačno neutvrđenom vremenskom periodu, između 21. juna i 1. jula 1993. godine na lokalnom putu u mjestu Dubravica kod Viteza, došao s namjerom da oštećenog Tomislava Trogrlića liši života, a koji je u pokušaju da vidi svoju sestru u Busovači pokušao prijeći na područje pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a), gdje je ranjen nakon čega su ga mještani iznijeli na lokalni put.

“Nakon što mu je pucao u oba ramena, a oštećeni je jaukao i zapomagao da ga ne muči i da ga ubije, uzeo je pušku i ispalio mu hitac u glavu”, navodi se u presudi.

U obrazloženju presude, sutknja Porić je kazala kako je Sud nakon ponovljenog suđenja izvršio analizu i sve dokaze doveo u vezu, a prema njenim riječima nakon prvog postupka Vrhovni sud Federacije BiH je naložio Kantonalnom sudu u Novom Travniku da otkloni povrede u postupku.

“Na zahtjev Tužilaštva skinuli smo zaštitu sa svjedoka Ahmeta Hodžića i time je Odbrani omogućeno da ga unakrsno ispita. Činjenično stanje i uvjerenje ovog Suda nije se promijenilo jer je svjedok u ponovoljenom ispitivanju rekao Sudu zašto je na početku tvrdio da ne zna ništa, a potom je sve ispričao. Vrhovni sud je upozorio i da nije bilo naredbe za vještačenje tijela oštećenog, bilo je ratno vrijeme, naredbe se nisu ni izdavale”, kazala je sutkinja Porić i navela da zbog toga Sud nije pozvao vještake medicinske struke.

Kazna zatvora, kako je rekla sutkinja Porić, je manja u odnosu na prethodnu iz razloga što je branilac ovom Sudu predočio izvod iz kaznene evidencije u kojem stoji da je Općinski sud u Zenici izvršio brisanje presude za nasilničko ponašanje.

Dogloda je Kantonalni sud u Novom Travniku u decembru 2020. godine osudio na sedam godina zbog ubistva, ali je Vrhovni sud Federacije BiH u junu 2021. godine ukinuo tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe koju je već najavio Doglodov branilac Ramo Ajkić.

Autor: BIRN/detektor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno