Rukomet

Press RK Čelik – Ovog vikenda deseti turnir „Zaim Kobilica“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U press centru gradske Arene „Husejin Smajlović“ u Zenici održana je press konferencija Rukometnog kluba Čelik (RK Čelik). Press je zakazan povodom održavanja 10. međunarodnog memorijalnog turnira “Zaim Kobilica”.

Prisutnim su se obratili Pane Škrbić, predsjednik kluba, Kenan Merdanović, v.d.direktor RK Čelik, Aldin Begagić, bivši igrač i kapiten Čelika, te Mevludin Čehajić, kapiten RK Čelik.

Pane Škrbić je istakao da se tradicionalni rukometni turnir održava u čast jednog od najboljih rukometaša RK Čelika svih vremena, Zaima Kobilice, koji je nastupao za reprezentacije Bosne i Hercegovine i Italije, za RK Čelik i RK Iskru, a u Italiji za ekipu Prato. U gradu Prato u Italiji to su znali cijeniti, te su dvorani gdje je Kobilica igrao dali njegovo ime.

-Raduje me što mogu reći da je ovo jedan od najjačih ovogodišnjih rukometnih turnira, odmah iza čuvenog turnira u Doboju. Ljubitelji rukometa iz Zenice i okoline, a najvljeni su dolasci ljubitelja rukometa iz Zavidovića, Sarajeva, Kaknja, Viteza i drugih mjesta, mogu prisuatvovati dobrim rukometnim predstavama pred početaak novog prvenstva u Premijer i međunarodnim ligama BiH -, kazao je u uvodu Škrbić.

Na turniru će, osim domaćina Čelika, nastupiti RK Krivaja, RK Vogošća, RK Konjuh, te specijalni gost, RK Celje, prvak i pobjednik Kupa Slovenije, te nosilac titule evropskog rukometnog šampiona.

Revijalna utakmica RK Čelik – RK Celje odigrat će se u nedjelju od 18 sati.

Turnir je dvodnevni i počinje u subotu 12.8.2023.godine u 15 sati utakmicom između domaćina i organizatora turnira, RK Čelik i RK Krivaja. Od 17 sati slijedi zvanično otvaranje turnira. Druga utakmica, turnira, Vogošća – Konjuh, na rasporedu je od 18 sati.

Drugog dana turnira, u nedjelju 13.8., od 11 sati je utakmica za treće mjesto, a od 12,30 sati je finalna utakmica. U nedjelju od 17 do 18 sati je svečanost uručenja pehara, te priznanja za Aldina Begagića.

Nakon ovoga je revijalna utakmica RK Čelik- RK Celje, na kojoj će se od aktivnog igranja oprostiti legendarni igrač-pivot, Aldin Begagić-Bega.

-Nedjeljno veče je posvećeno našim prijateljima iz Slovenije. Planirali smo i pozvali podmlatke svih klubova iz Zenice, da prisustvuju ovoj međunarodnoj utakmici. Turniru će prisustvovati i ambasador Slovenije, NJ.E. Damijan Sedar. Mi pozivamo sve ljubitelej rukometa da vide novo lice RK Čelik u Premijer ligi BiH -, kaže ponosno predsjednik Škrbić, koji je iskoristio press da saopšti da su iz Budžeta grada dobili samo 16 hiljada KM za cijelu tekuću godinu i da mu se čini da je premijerligaška misija Čelika, izgleda nemoguća misija. Takmiče se sa klubovima koji imaju budžet od 500, 600, pa do 1,8 miliona KM godišnje.

Grad, Kanton, a ni federalno ministarstvo sporta, iako su do sada finansijski podržavali ovaj turnir, ove godine to nisu učinili.

V.d. direktor Merdanović je ugovorio dovođenje ekipe Celja, te poziva publiku da dođu vidjeti vrhunsku, mladu ekipu Celja i da vide gdje se nalazi RK Čelik u ovoj utakmici.

Kapiten Čehajić i bivši kapiten Begagić, takođe, pozivaju gledaoce na ovaj veoma jak rukometni turnir.

-Legendarni Bega je jedan od onih igrača Čelika, a nije u tome usamljen, koji je kao igrač, a i sada nakon aktivnog igranja rukometa  sačuvao obraz Čelika, rukometa i sporta, osnažio  dugogodišnju istoriju Čelika, koji ove godine obbilježava 73 godine postojanja -, kazao je, pored ostalog, predsjednik Škrbić.

Utakmice će suditi ugledne i kvalitetne sudije, Aldin Bećirović i Riad Truntović iz Gračanice, te Haris Čaušić iz Maglaja i Amer Muratović iz Zavidovića.

Obezbjeđeno je šest pehara, za prvo, drugo i treće mjesto, pehar najboljem igraču, najboljem golmanu i prvom strijelcu turnira. Za prva tri mjesta obezbjeđene su zlatne, srebrne i bronzane medalje.

Ulaznice za oba dana i svih pet utakmica su 10 KM, a za jedan dan za obje, odnosno sve tri utakmice 5 KM.

Tekst i foto

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno