Zenica

PRESS konferencija Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

PRESS konferencija Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK – Zastupnici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona  usvojili su Rebalans Zavoda zdrastvenog osiguranja, u ukupnom iznosu od 181.559.300, OO KM, što je za 4,4% više u odnosu na Finansijski plan 2018.godine. Urađene su izmjene i dopune sljedećih stvaki: zdravstvena zaštita – Kanton, refundacija bolovanja, konsultativno specijalistička i bolnička van Kantona, PET/CT dijagnostika, te usluge u Kantonu.

“Odlukom Upravnog odbora Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona svim osiguranim licima, starijim od 18 godina, koji su obavili uslugu PET/CT dijagnostike izvršiti refundaciju sredstava po cijeni usluge iz cjenovnika Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH – Fonda solidarnosti. To znači da od 16. avgusta 2018. godine refundiramo usluge PET/ CT dijagnostike u stopostotnom procentu”,  istakla je Mirzeta Subašić, direktorica Zavoda.

Od usluga za osigurana lica, odnosno pacijenete najznačajnije su finansiranje portova za aplikaciju onkološke terapije u Službi onkologije Kantonalne bolnice Zenica.

„ Riječ je o aparatima koji se ugrade u krvni sud putem kojeg se aplicira terapija, a koji sprečava razaranje krvnog suda i zdravog tkiva. To je veliki pomak u komforu liječenja najtežih bolesnika. Također, Zavod će finansirati i dijagnostičke usluge PCR našim dvijema bolnicama, Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj i to za potrebe odjeljenja onkologije, zaraznog i ginekologije. Radi se o analizama koje su se radile u ugovornim Kliničkim centrima, a radi bolje dostupnosti, sada će se raditi u pomenutim bolnicama u Zeničko-dobojskom kantonu. Zavod će do kraja godine za ovu namjenu izdvojiti oko 100.000 KM. Još jedna novost jeste da će Zavod finansirati i operacije stražnjeg segmenta oka, prema indiciranim stanjima, u Poliklinici Doboj-Jug. Do kraja godine, Zavod će za ovu uslugu izdvojiti preko 50.000 KM”, ističu iz Zavoda.

Ovim rebalansom Zavod će finansirati i primjenu novih Standarda i normativa, koji pružaju značajne benefite zdravstvenim ustanovama, ali i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu osiguranim licima. Novim standardima i normativima će se smanjiti opterećenje timova porodične medicine kroz definisanje broja osiguranika koji dolaze na jedan tim, ali i uvođenje bolničke i vanbolničke palijativne njege, kao i realnije finansiranje hitne medicinske pomoći.

Podsjećamo da je Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila novu Odluku o ortopedskim i drugim pomagala, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko-protetskih nadosmjestaka, a obzirom da je u istoj uvedeno 20 novih pomagala, kompletna primjena počinje donošenjem cjenovnika za ta novouvedena pomagala.

“Konkretno, za osiguranike to znači uvođenje 20 novih pomagala u Listu pomagala među kojima su najznačajnije inzulinske pumpe za djecu do 18 godina i studente do 26 godina, te održavanje za inzulinskih pumpi za osigurana lica koja sama obezbijede inzulinsku pumpu. Broj trakica za dijabetičare, odnosno osobe oboljele od šećerne bolesti povećao se sa 10 na 25 komada mjesečno, intrakardioverter defibrilator u iznosu od 7.000 KM , implantant za kičmu, ekspander za dojku i implantat za dojku, aparat za kokošja prsa, instila gel, gume za kolica, punjač za akumulator za elektromotorna kolica, ljepilo za urinare, te druga nova sanitarno-higijenska pomagala”, navodi Subašić.

Odluka o ortopedskim i drugim pomagalima je po prvi put rađena u saradnji doktora različitih specijalnosti i direktnih korisnika iz Saveza udruženja invalidnih lica Zeničko-dobojskog kantona. Foto: RTVZE

____________

Skupština usvojila rebalans Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona  u ukupnom iznosu od 181.559.300,00 KM

Zastupnici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona su na 66. sjednici održanoj u ponedjeljak 17.09.2018, usvojili Rebalans Zavoda u ukupnom iznosu od 181.559.300,00 KM,  što je za 7.600.000, 00 KM ili 4,4 % više u odnosu na Finansijski plan 2018. godine.

Urađene su Izmjene i dopune FP  na sljedećim stavkama:

  1. zdravstvena zaštita –Kanton 6.000.000 KM

2.refundacija bolovanja                              1.435.000 KM

3.konsul.specijalistička van Kantona                     383.324 KM

4.bolnička van Kantona                                         408.784 KM

5.PET/CT  dijagnostika                                           50.000 KM

Odlukom Upravnog odbora od 16.08.2018.godine,  Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona svim osiguranim licima (starijim od 18 godina) koji su obavili uslugu PET/CT dijagnostike će izvršiti refundaciju sredstava po cijeni usluge iz cjenovnika Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH-Fonda solidarnosti, kako slijedi:

– 1.501,00 KM FDG PET/CT niskodozne pretrage,

– 1.686,00 KM FDG PET/CT pretrage sa kontrastom,

– 1.565,00 KM FDG pretrage bez kontrasta.

To znači da od 16.08. 2018. godine, refundiramo usluge PET/ CT    dijagnostike  u stopostotnom procentu.

  1. usluge u Kantonu                                        312.000 KM
  2. Od ovih usluga za osigurana lica, odnosno pacijenete najznačajnije su finansiranje portova za aplikaciju onkološke terapije u Službi onkologije Kantonalne bolnice Zenica. Pojednostavljeno rečeno, riječ je o aparatima koji se ugrade u krvni sud putem kojeg se aplicira terapija, a koji sprečava razaranje krvnog suda i zdravog tkiva.

To je veliki pomak u komforu liječenja najtežih bolesnika.  Za portove na godišnjem nivou Zavod će izdvojiti 108.00 KM.

U okviru usluga u Kantonu, Zavod će finansirati  i setove za ligamentoplastiku, prilikom operacije meniskusa koljena. Za ove setove pacijenti su  doplaćivali po 191 KM, a od sad Zavod će u potpunosti snositi troškove setova.

Takođe, Zavod će finansirati i dijagnostičke usluge PCR našim dvijema bolnicama, Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj i to za potrebe odjeljenja onkologije, zaraznog i ginekologije. Riječ je o analizama koje su se radile u ugovornim Kliničkim centrima, a radi bolje dostupnosti, sada će se raditi u pomenutim bolnicama u Zeničko-dobojskom kantonu. Zavod će do kraja godine za ovu namjenu izdvojiti oko 100.000 KM.

Još jedna novost jeste da će Zavod finansirati i operacije stražnjeg segmenta oka, prema indiciranim stanjima, u Poliklinici Doboj-Jug (trenutno ni jedan Klinički centar ne pruža ovu uslugu). Do kraja godine, Zavod će  za ovu uslugu izdvojiti preko 50.000 KM.

I usluge PCR , kao i operacije stražnjeg segmenta oka do sada su  radile u ugovornim Kliničkim centrima, a radi bolje dostupnosti zdravstvene zaštite, sada će se raditi u Kantonalnoj bolnici Zenica,  Općoj bolnici  Tešanj i Poliklinici Doboj-Jug. 

I na kraju, ovim rebalansom, Zavod će finansirati i primjenu novih Standarda i normativa, koji pružaju značajne benefite zdravstvenim ustanovama, ali i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu osiguranim licima.

Najznačajniji benefiti su: uvođenje timova za podršku ranom rastu i razvoju  djece, zatim izdvajanje Centra, odnosno timova za imunizaciju, uvođenje obaveznih preventivnih pregleda školske djece.

Novim standardima i normativima  će se smanjiti opterećenje timova porodične medicine kroz definisanje broja osiguranika koji dolaze na jedan tim ( sa ranijih 2.000 smanjeno je na 1.800 ), ali i uvođenje bolničke i vanbolničke palijativne njege, kao i realnije finansiranje hitne medicinske pomoći.  Naš Zavod je među prvima koji počinje s  primjenom  novih standarda i normativa.

 Počinje s primjenom nova Odluka o ortopedskim i drugim pomagalima, uvedeno 20 novih pomagala

Usvajanjem  Cjenovnika, od 21.09.2018. počinje sa primjenom nova kompletirana Odluka ortopedskih i drugih pomagala, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko-protetskih nadosmjestaka.

Podsjećamo da je Skupština Zeničko-dobojskog kantona 11.07.2018. godine usvojila novu Odluku o ortopedskim  i drugim pomagala, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko-protetskih nadosmjestaka, a  obzirom da je u istoj uvedeno 20 novih pomagala,  kompletna primjena počinje donošenjem cjenovnika za ta novouvedena pomagala, što je i završeno. Za 25 pomagala su povoljniji kriteriji za dobijanje pomagala.

Konkretno, za osiguranike to znači uvođenje 20 novih pomagala u Listu pomagala među kojima su najznačajnije:

-inzulinske pumpe za djecu do 18 godina i studente do 26 godina, te održavanje za inzulinskih pumpi za osigurana lica koja sama obezbijede inzulinsku pumpu,

-broj trakica za dijabetičare, odnosno osobe oboljele od šećerne bolesti povećao se sa 10 na 25 komada mjesečno,

– intrakardioverter defibrilator u iznosu od 7.000 KM ,

– implantant za kičmu,

– ekspander za dojku i  implantat za dojku,

– aparat za kokošja prsa,

– instila gel,

– gume za kolica,

– punjač za akumulator za elektromotorna kolica,

– ljepilo za urinare, te

– druga  nova sanitarno-higijenska pomagala.

Odluka o ortopedskim  i drugim pomagalima je po prvi put rađena u saradnji  doktora različitih specijalnosti i direktnih korisnika iz Saveza udruženja invalidnih lica Zeničko-dobojskog kantona. Obezbijeđena su dodatna sredstva za realizaciju nove Odluke u iznosu od  milion KM ili  čak 22 % više sredstava u odnosu na 2017. godinu, tako da  je za ova pomagala u 2018. godini izdvojeno 5, 7 miliona KM.

Do ove izmjene, primjenjivana je Odluka o ortopedskim i drugim pomagalima donesena još 2005. godine i od tada nije mijenjana.

Zenica, 19.09.2018. godine                         Zavod zdravstvenog osiguranja   Zeničko-dobojskog kantona



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno