Zenica

Press Foruma građana Zenice: Najava i raspored zeničke „Čimburijade – 2024“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prostorijama Foruma građana Zenice (FGZ) u Lameli, održana je press konferencija udruženja FGZ, a povod je održavanje zeničke „Čimburijade – 2024“.

Prisutnim su se obratili Mirsad Mujkić, predsjednik Foruma građana Zenica kao i moderator, Naira Jusufović, direktorica JU za preškolski odgoj i obrazovanje, Mirela Hodžić, sekretar Crvenog križa Grada Zenica, te Ekrem Tuka, ispred Sportski-rekreacionog kluba (SRK) Bosna Zenica.

Na pressu je istaknuto da će Zeničani i ove godine pozdraviti dolazak proljeća  tradicionalnim urankom i Čimburijadom i to u četvrtak 21.marta 2024.godine.

U uvodnoj napomeni predsjednik FGZ, Mujkić, kaže da ova manifestacija nema formalnog organizatora, jer se radi o manifestaciji koja je duža od jednog stoljeća, ali FGZ zajedno sa svojim partnerima, organizuje popratne i brojne događaje i ovogodišnje Čimburijade, na kojoj će se prvi put predstaviti i volonteri Crvenog križa Grada Zenica.

Cjelodnevni program sa 12 pratečih sadržaja, u četvrtak 21.marta, počinje proljetnim urankom od 06 sati (Kamberovića polje, Ušće, ada Jagnjišće…), a kompletan program predstavio je Mirsad Mujkić, predsjednik FGZ, naglasivši da će satnicu za ovu manifestaciju dostaviti naknadno.

PROGRAM ČIMBURIJADA 2024

Dječiji program

  • „Mala Čimburijada“ –Prigodan zabavni program za mališane iz zeničkih obdaništa uz podjelu zeničkog čimbura i prisustvo animatora u maskoti Čimburko. Održava se u obdaništu „Radost“, najavila je direktorica Jusufović.
  • Konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova učenika zeničkih osnovnih škola na temu „I stiže proljeće u moj grad“. Konkurs traje od 22.02. do 18.03.2024. godine.

 

Aktivnosti na dan Čimburijade – 21.03.2024. godine

1.Proljetni uranak- Spontana okupljanja družina na prostorima: Kamberovića polje, ušće i ada Jagnjišće.

2.Obilazak družina uz obalu rijeke Bosne – članovi predsjedništva – razgovor i dobrodošlica okupljenim družinama, evidentiranje družina, podjela afiša Čimburijade i vrećica za smeće, fotografisanje, …

3.Promenada Duvačkog orkestara- Promenada  duž Kamberovića polja i u toku ceremonijae otvaranja

4.Ceremonija otvaranja  – Gradonačelnik sa gostima na prostoru ispred  „Forumovog šatora“

5.Tradicionalni čimbur – priprema i podjela Restorani „Salčinović“

6.Deveto  takmičenje u pripremanju zeničkog Čimbura- Zabavni promotivni sadržaj u kom učestvuje 5 takmičarskih ekipa.

7.Regata na rijeci Bosni – Sportsko rekreativni klub “Bosna“  – regata na dijelu  od Drivuše do Kamberovića polja.

8.Prvo proljetno kupanje u rijeci Bosni

Organizuje se nakon dolaska učesnika regate i uz obezbjeđenje specijalne jedinice policije

9.Tokom trajanja Čimburijade program ansambla „BOSNIA FOLK“ i orkestar „ZENIČKE MERAKLIJE“  –

na prostoru ispred „Forumovog šatora“

10.Tokom trajanja Čimburijade – promotivne aktivnosti sponzora, partnera i donatora na širem prostoru Kamberovića polja

11.Tokom trajanja Čimburijade – prijem za zvanice i goste, medije i izvođače kulturno-zabavnog programa u Forumovom šatoru

12.Tokom trajanja Čimburijade – Cjelodnevni boravak studenata iz Zadra i Ljubljane u okviru saradnje UNZE sa univerzitetima iz Ljubljane i Zadra. Fokus posjete biti će na upoznavanju sa zeničkom Čimburijadom na osnovu  terenskog istraživanja i ispitivanja.

13.Promotivne aktivnosti pred utakmicu BiH–Ukrajina: Maskota Čimburijade i članovi foruma u sa gostima i navijačima, druženje i promotivne aktivnosti na platou kod zapadne tribine stadiona Bilino polje.

Sportsko-rekreacioni klub Bosna i Javna ustanova Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica dugogodišnji su partneri FGZ-a u realizaciji programa Čimburijade, a od ove godine novi partner je Crveni križ (CK) Grada Zenica.

Na inicijativu volontera Crvenog križa Grada Zenica i oni se pridružuju Čimburijadi, a sekretar CK Grada Zenica, Mirela Hodžić, kaže da će imati punkt sa edukativnim sadržajima svojih aktivnosti (prva pomoć, zbrinjavanje povrijeđenih, značaj dobrovoljnog darivanja krvi, program zdravog starenja i drugo) i nadaju se da će biti stalni učesnici Čimburijade.

Ispred SRK Bosna obratio se Ekrem Tuka, istakavši da je ovo po 16.put da se u sklopu Čimburijade održava, već tradicionalna, Eko rafting regata na relaciji Drivuša – Kamberovića polje. Imaju najavljene učesnike iz više naših gradova, a pozvao je učenike i studente kao i sportske klubove iz Zenice da učestvuju u regati.

Zenički gosti na dan Čimburijade, kao i prošle godine, bit će studenti Univerziteta u Zadru (Hrvatska) i Univerziteta u Ljubljani (Slovenija), koji se bave istraživanjem fenomena Čimburijade u Zenici, koja pretendira da postane kulturno blago BiH upisano u registar UNESCO-a.

Rezultate tog istraživanja objaviće u formi rada što ćemo podijeliti svi zajedno. To je još jedan lijep način saradnje visokoškolskih institucija. Na to smo posebno ponosni, jer smo izašli iz okvira naše države i to na jedan ozbiljan način -, rekao je na današnjem pressu, Mujkić.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno