Ostali sportovi

Press AS BiH: Slijedi nastup na Svjetskom prvenstvu u atletici – London 2017

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

h u atletici-London 2017, danas je u Press centru Arene u Zenici održana press konferencija.

Inače, 16. Svjetsko prvenstvo u atletici bit će održano od 04. do 13.8.2017.godine u Londonu na Olimpijskom stadionu u Parku Kraljice Elizabete.
Domaćini na pressu bili su Elvir Krehmić, selektor muške atletske reprezentacije BiH, te naši vrhunski atletičari Hamza Alić i Mesud Pezer (bacači kugle).

Selektor Krehmić ističe da je pred nama najvažniji dio sezone, Svjetsko prvenstvo u Londonu. Na predstojećem Svjetskom prvenstvu nastupit će Mesud Pezer i Hamza Alić (kugla), te Amel Tuka na 800 metara.

-Naši atletičari su u dobroj formi. Lično očekujem tri finala, što bi bio fantastičan uspjeh za našu atletiku. Alić i Pezer su se pripremali u Zenici, a Tuka u Italiji, koji će direktno iz Italije doći u London 02.8. i priključiti se našoj maloj ekspediciji. Bacači kugle nastupaju 05. i 06.8., a prva trka za Amela Tuku je 06.8.-,istakao je, pored ostalog, selektor Elvir Krehmić.

Najiskusniji u našoj ekspediciji, sa sedmim učešćem na Svjetskim prvenstvima, Hamza Alić, nam je rekao:

-Ono što sama riječ Svjetsko prvenstvo kaže govori da se radi o velikom takmičenju. Imamo mali, ali odabrani sastav, kojeg čine trenutno najbolja tri atletičara koja naša mala zemlja ima. Potrudit ću se doći do finala, i ako će biti mnogo teško. Kugla je nadmašila sve mjere kada je u pitanju kvalitet. Na takmičenju će biti prisutan veliki broj izvrsnih bacača, nekih 12-13 koji su ove sezone bacali preko 21 metar. Želim istaći, ako se poslože sve kockice, uz malo sreće, ja se nadam da mogu do finala”, kazao je Alić.

Mesud Pezer je u odličnoj formi, ali je razočaran odnosom države i pripremama pred London, jer nije dobio nikakvu pomoć države u rješavanju problema sa vizom za države šengenske zone.

– Problem je što sam išao cijelu godinu mjesec dana u Švedsku, pa mjesec dana u BiH i tako sam „ispucao“ 90 dana boravka. Posljednji put kada sam bio, na granici u Švedskoj su mi kazali kako imam pravo još samo sedam dana biti u Šengenu. Morao sam se vratiti ovdje i bio prisiljen biti bez trenera do SP-a u Londonu kada ćemo se vidjeti. Kontaktirao sam i Federalno ministarstvo kulture i sporta kako bi mi pomogli.

Pitao sam da mi pokušaju pomoći da odem u Švedsku i da se sa trenerom spremam, ali su mi oni rekli da sam obični putnik kao i svi drugi ljudi, da nema šanse da mi pomognu da dođem do nekog papira, vize da idem u Švedsku i da se spremam za Prvenstvo.

Ono što je poražavajuća stvar da država također nije imala sredstva da me pošalje na Univerzijadu, na kojoj bih sigurno osvojio medalju. Bez obzira na sve dat ću sve od sebe u Londonu da predstavim u najboljem svjetlu državu koju najviše volim. Kako god mi prođemo u Londonu, ja sam ponosan što smo izborili nastup na Svjetskom prvenstvu, znate da za to prvenstvo treba ispuniti normu, mi smo uz svu situaciju u državi to uspjeli-, kazao je, vidno razočaran u odnos države prema vrhunskim sportistima, Mesud Pezer.

Inače, na SP u Londonu nastupit će preko 2.000 najboljih svjetskih takmičara iz 200 država. U timu za London, pored atletičara, nalaze se selektor Elvir Krehmić, trener Giovani Ghidini, fizioterapeut Roberto Troiani, te kao članovi delegacije, predsjednica Atletskog saveza, Đurđa Šišul, generalni sekretar Mišo Pedalo. Oni će učestvovati na 51. Kongresu IAAF-a, predkongresnom sastanku federacije članica Evropske Atletike i Kongresu Mediteranske atletske unije.

Poželimo puno sreće i uspjeha našim atletičarima, na predstojećem 16. Svjetskom prvenstvu u atletici, koje će biti od 04. do 13.8.2017.godine u Londonu.

Tekst i foto
E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno