Biznis

Prepoznali važnost upotrebe suhog leda u vinarstvu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održan okrugli sto u Čitluku na temu „Vino kao bh. brend …“ – U okviru razvojnog partnerstva s kompanijom MESSER BH Gas d.o.o. , podržanog od strane develoPPP.de programa, koji se po nalogu Njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) implementira putem Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, te u suradnji s Federalnim agromediteranskim zavodom Mostar i Regionalnom agencijom za razvoj Hercegovine- REDAH, danas je u hotelu Brotnjo u Čitluku održan okrugli sto na temu „Vino kao bosanskohercegovački brend“- Mogućnosti poboljšanja kvalitete vina kroz  uvođenje suhog leda u proces proizvodnje.
Okrugli sto je realiziran u dva tematska dijela. U prvom je prezentirana analiza prof. dr. sc. Marka Ivankovića pod nazivom „Stanje i perspektiva razvoja vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini do 2021. godine“, dok  se u drugom dijelu govorilo na temu „Mogućnosti korištenja suhog leda u procesu proizvodnje vina“ sa posebnim osvrtom na praktična iskustva u primjeni suhog leda u vinarstvu. Prezentatori su bili g. Darko Bogdanović – Vinarija Aleksandrović i MESSER-ovi stručnjaci g. Admir Ibrahimović i g. Pavo Šaravanja, uz  moderaciju prof.dr.sc. Marka Ivankovića.
Uz prisustvo velikog broja učesnika, posebno predstavnika vinarija i vinarske industrije u BiH, ovaj okrugli sto je opravdao očekivanja organizatora jer su učesnici bili izuzetno zainteresirani za pogodnosti koje proističu iz korištenja suhog leda u poboljšanju kvalitete vina kao i njegove distribucije i skladištenja.
Suhi led je CO2 u čvrstom agregatnom stanju na temperaturi – 79°C, a dobiva se od tečnog CO2 pod kontroliranim uslovima u posebno konstruiranoj mašini – peletizeru.  Nakon toga priprema se kroz tehnološke procese za upotrebu u vinarstvu, prehrambenoj industriji ali i u čišćenju različitih industrijskih mašina i pomagala.

citluk2

Benefiti su veliki, od zadržavanja trajnosti kvalitete i arome vina do toga da su vina sa suhim ledom konkurentna evropskim i svjetskim koji već duže vrijeme primjenjuju ovu komponentu u proizvodnji, a koja je sada već nezaobilazna u proizvodnji vrhunskih vina.
Suhi led je ona tačka razdvajanja vrhunskog od dobrog vina. On je tajna formula uspjeha.
Prva radionica na temu „Široki spektar korištenja suhog leda“ održana je u Mostaru  u augustu prošle godine. Sličan kup uskoro bi trebao biti održan i u Zenici- Više informacija na  www.messer.ba .



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno