Info

Preporuke za ponašanje i boravak u tržnim centrima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Preporuke za ponašanje i boravak u tržnim centrima – Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite danas se na prostoru FBiH nakon 70 dana ponovo otvaraju tržni centar. Tim povodom Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je preporuke i listu mjera koje se moraju poštovati prilikom boravka u takvim objektima kako za posjetioce i mušterije, tako i za osoblje.

Organizacija i uvjeti prostora

–  Provoditi opće mjere navedene na početku ovog dokumenta.

–  Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na svim ulazima na vidljiva mjesta.

–  Zbog kontrole broja mušterija preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održava zička udaljenost od 1- 2 metra.

–  Broj mušterija koje mogu bi u isto vrijeme unutar centra odredi prema površini prostora. Preporučuje se 10m2 po osobi, odnosno 10-15 ljudi na 100m2.

–  Unutar trgovačkog centra preporučuje se da sve osobe nose zaštitne maske preko usta i nosa.

–  Preporučuje se pojačna kontrola ventilacije prostora, sa dodavanjem više vanjskog zraka u sistem za ventilaciju. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona zamehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.

–  Na ulazima i na više mjesta u zavisnosti od površine prostora, a najbolje ispred ulaza u svaku trgovinu, postaviti sredstvo za dezinfekciju sa uputstvom za korištenje, kako bi bilo dostupno uposlenicima i mušterijama.

–  Preporučuje se da se smanji broj predmeta namjenjenih sjedenju i odmoru kupaca u zajedničkim prostorima centra, kako bi se smanjilno nepotrebno zadržavanje.

–  Preporučuje se organizira rad u dvije smjene, na način da između smjena bude vremenski period u kome će se izvrši temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

–  Za pojedine djelatnosti primjenjuju se specifične preporuke dostupne od nadležnih ustanova (trgovine, ugostiteljski objekti, sportsko rekreativni kapaciteti, bazeni, hoteli, frizerski/kozmetočarski saloni i sl.).

Preporuke za mušterije

–  Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

–  Zadržavati se što kraće pri obavljanju trgovine.

–  Osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili kašalj trebaju odgodi svoj odlazak u trgovački centar i javiti se svom ljekaru.

Preporuke za osoblje/uposlenike trgovačkih centara

–  Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

–  Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru. Poželjno je da uposlenici vode računa o svom zdravstvenom stanju, da mjere temperaturu i prate pojavu simptoma kao što su kašalj, umor, otežano distanje.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno