Posuđeno

Prenosimo: Valentin Incko – Potpuni kolaps demokratske funkcionalnosti u ZDK

Potpuni kolaps demokratske funkcionalnosti u Ze-do kantonu- Postoji li neka tema važnija za poštene, vrijedne građane Zeničko-dobojskog kantona od profesionalne policije koja može omogućiti vrhunsku javnu sigurnost, sigurne ulice i škole, te zaštitu života i imovine?

Organi vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu više se i ne pretvaraju da zastupaju demokratske interese dobrih građana tog kantona. To je lažna i cinična igra koju oni igraju sa biračima. Štaviše, to je sramota.

25. juna vladajuća većina kojom dominiraju SDA, A SDA/NES, HDZBiH, uz pomoć dva predstavnika DF-a, usvojila je u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona štetne i veoma problematične amandmane na kantonalni Zakon o unutrašnjim poslovima, uprkos izričitim i dobro poznatim prigovorima koje smo izrazili američki ambasador Eric Nelson i ja. Cilj amandmana je da stave policijski sistem u Zeničko-dobojskom kantonu pod direktnu političku kontrolu i stave pod znak pitanja godine ulaganja i napornog rada međunarodne zajednice na izgradnji profesionalne policije.

U zajedničkom pismu koje smo 29. marta uputili ambasador Nelson i ja istaknuli smo da amandmani uopće ne doprinose daljoj profesionalizaciji policije niti jačaju vladavinu zakona i policijsku neovisnost. Umjesto toga, amandmanima se narušavaju sistem izgradnje profesionalne karijere i zapovjedna struktura Policijske uprave Zeničko-dobojskog kantona.

Ambasador Nelson i ja predložili smo savršeno logično i razumno rješenje, a to je da se amandmani proslijede radnoj grupi stručnjaka pod vodstvom policije, u koju bi bili uključeni i predstavnici mog ureda. Umjesto toga, Skupština je odlučila da amandmane razmatra u skraćenom postupku, čime je spriječena transparentna javna rasprava, kao i stručna rasprava o tome jesu li ovakve izmjene neophodne.

Stoga moram upitati: Šta je motiviralo vlast i njihove saveznike da odluče da ne razmatraju prijedloge policijskih stručnjaka, uključujući i stručnjake iz mog ureda? I zašto postupati po skraćenom postupku u Skupštini, bez mogućnosti za transparentnu javnu raspravu? Postoji li neka tema važnija za poštene, vrijedne građane Zeničko-dobojskog kantona od profesionalne policije koja može omogućiti vrhunsku javnu sigurnost, sigurne ulice i škole, te zaštitu života i imovine? Očigledno to za SDA i njihove partnere nije tako.

Odgovori na ova osnovna pitanja otkrivaju do koje mjere je vladajuća koalicija propala u antidemokratsku crnu rupu kakav je sada Zeničko-dobojski kanton, naočigled svih u Bosni i Hercegovini. Pretpostavljam da, poput mene, vrte glavom u nevjerici.

Građani zaista zaslužuju bolje! Vlasti trebaju još jednom temeljito pogledati i ispraviti predmetna pitanja i greške bez odgađanja.

Autor: Valentin Inzko, autor je Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BIH (OHR)

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: