Ljudi

Preminuo Rasim Salčinović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kad je dobio dozvolu za rad, davnog 8. januara 1964. godine, tada 23-godišnjak Rasim Salčinović bio je najmlađi privrednik i jedan od rijetkih privatnih poduzetnika u Zenici i regiji Srednja Bosna. Sve do danas, više od pola vijeka kasnije, Rasim je bio najstariji aktivni poduzetnik i Zenici i regiji. Hospitalizovan je prošle sedmice, a danas je preminuo u Kantonalnoj bolnici Zenica, potvrdila je njegova porodica.

– Kad sam registrovao privatnu ugostiteljsko-uslužnu djelatnost – ćevabdžinicu, dobijanje dozvole za privatni posao i to u prehrani, bilo je vijest na nivou tadašnje države. Tada je šef privrednog sektora u Općini Salih Arslanagić potpisao odluku kazavši mi, valjda bojeći se mojih 23-godine – nemoj nas iznevjeriti, prisjetio se u razgovoru za naš portal tada Rasim. Pet godina kasnije Salčinović je već bio najveći privatni poreski obveznik u Zenici. Jedini recept koji je imao jeste – naporan rad i planiranje, ispričao je prije nekoliko godina za Zenicablog.

O svom životu nam je rado pričao: – Još kao dijete sam šest dana radio kod amidže u pekari, a popodne u limariji kod Kaknje. Nedjeljom je bilo lakše, radio sam samo u pekari. To me naučilo radnoj disciplini i cijeni zarađenog dinara. Uz to, rahmetli mati i otac su me naučili da kada zaradim deset dinara devet potrošim, a deseti ostavim ustranu, za štednju, kazao nam je tada Rasim.

Ćevabdžinica iz 1963. je «napravila» firmu koja danas ima stotinjak zaposlenih (i bitno istaći – prijavljenih) radnika,. Niklo je potom nekoliko objekata u zeničkim naseljima Crkvice, Centar, Papirna, prekoputa Autobuske stanice, u krugu Kantonalne bolnice, dva restorana u Kaknju, jedan u Visokom…. Otvorio je pekaru, fabriku tjestenine i drugih pekarskih proizvoda…

– Dok su drugi kupovali imovinu, nekretnine, stanove, ja sam ulagao u proizvodnju, u širenje posla. Nažalost, iako sam prošao više sistema moram reći da je sad najteže, jer nema nikakve zaštite domaće proizvodnje. Ja sam uvijek više volio ulagati u proizvodnju, nego u samu uslugu, ugostiteljstvo, a danas niko ne stoji iza tebe, kazao nam je tada. Bio je to njegov recept. Najveći i najbolji.

O «Salčinovićevim ćevapima» se zna daleko dalje od Zenice i Bosne, o čemu svjedoči i susreti bh. privrednika sa kolegama iz bivše države, koji pri svakom kontaktu prvo spomenu «nacionalni restoran kod Salčinovića», svojevrsan prehrambeni brend ovog grada.

Trudio se, gdjegod je išao i osvajao priznanja u bivšoj državi iz prehrane, nacionalnih bosanskih jela, da ističe Zenicu, zeničko porijeklo i brend grada. To je zadržao i do zadnjeg dana jer je, kako nam je govorio, smatrao da jedno ide uz drugo.

Tradicionalna Čimburijada, prvi dan proljeća, ove godine prvi put nije održana, po prvi put Rasim Salčinović nije Zeničane i goste ovog druženja počastio sa neobičnim jelom, čimburom koji se ispeče u ogromnoj posudi od 1.000 jaja, a potom podijeli prolaznicima i znatiželjnicima. Život je takav da u godini bez Čimburijade ostanemo i bez jednog od njenih simbola, ljudskih, gradskih.

Rasim Salčinović je u januaru prošle godine obilježio 55 godina kako je otvorio prvu ćevabdžinicu u Zenici kada je postao najmlađi privatnik u ovom gradu. Najstarija ćevabdžinica u Zenici i danas je na istoj lokaciji, prkosi vremenu, ljudima i dešavanjima. Tako je i za vrijeme rata radila, otvarala svoja vrata svima, a Salčinović je pripremao i hranu za vojsku i izbjeglice.

Sve što je iza njega bilo je korisno za jačanje temelja moralnosti i poštenja. U amanet ostaje Rasimova želja da tu tradiciju koju je on baštinio više od 50 godina nastave njegova djeca. Prošle godine su Rasim i njegova supruga Selma obilježili 50 godina braka. U porodičnom restoranu u zeničkom naselju Crkvice su ih iznenadila djeca koja su im priredila proslavu povodom 50 godina braka. Troje djece, unučad, zdrava i zadovoljna familija imaju na čemu biti ponosni.

Prije nekoliko dana o njemu je pisao jedan Novosađanin, osvrt Svetka Latinovića pogledajte ovdje.

A i svako ko je Zenicu svojim gradom osjećao, ostao je danas bez jednog dragog imena, čovjeka, simbola grada.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno