Ljudi

Preminuo Hasan Džafić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon kraće teške bolesti u Tuzli je u 65. godini života preminuo književnik i dramaturg Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Hasan Džafić.

Rođen 1959. godine u Gornjoj Orahovici, općina Gračanica. Osnovnu školu je završio u Mramoru kod Tuzle, srednju zrakoplovno-tehničku u Rajlovcu kod Sarajeva. Diplomirao je na Odsjeku za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

Do 1993. živio je u Mostaru, a od 1994. godine u Zenici. Bio je dramaturg u BNP Zenica od 1997. godine. U jednom kraćem periodu obavljao je i funkciju v.d. direktora BNP-a Zenica.

Kao kućni dramaturg BNP-a Zenica, uradio je nekolicinu dramatizacija proze i poezije (Zašto ne znam opisati grad S. Arnauta, Srebrenički inferno Dž. Latića, Veseli voz R. Pavelkića, Nevakat D. Sušića) adaptacija dramskih tekstova (Pomrčina krvi A. Muradbegovića, Nije čovjek ko ne umre V. Stojanovića, Prskotine J. P. Forsberga), izbora stihova (Srebrenički inferno, Dž. Latića), jezičkih adaptacija (Komšiluk naglavačke N. Mitrović, Umišljeni bolesnik J. B. Molierea), pisanja songova (Ženidba N. V. Gogolja) i drugih dramaturških intervencija i poslova na pripremi predložaka za predstave BNP-a Zenica iz djelokruga rada dramaturga.

Također, kao saradnik reditelja za dramaturgiju, sudjelovao je u pripremi velikog broja predstava BNP-a.

Autor je monografije Bosansko narodno pozorište Zenica (Udruženje književnika Zeničko-dobojskog kantona, Zenica, 2002).

Džafić se od rane mladosti bavio se književnim radom: pisao je poeziju, prozu i drame. Kao dramatičar, po vokaciji je komediograf, mada je povremeno pisao i druge dramske vrste i forme (drame u užem smislu, radio-drame i dr.).

U profesionalnim pozorištima postavljane su mu dvije komedije: Tuđe & domaće u Narodnom pozorištu Tuzla (1996, red. S. Kupusović) i Prognanici u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica (2002, red. L. Kaikčija).

Objavio je slijedeće knjige: Glas iz dubine, pjesme, Savez pisaca amatera Jugoslavije, Beograd, 1982; Jato u prolazu, pjesme, Književna omladina Mostar, Mostar, 1985; Dvije komedije, Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj, 2000; Prognanici, komedija, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Sarajevo, 2000. Televizijskoj publici poznat je kao scenarist humorističkih serija Viza za budućnost i Tata i zetovi.

Za svoja komediografska i scenaristička ostvarenja više puta je nagrađivan. Hasan Džafić otac je dvojice sinova i jedne kćeri.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno