Ljudi

Preminuo doajen BNP-a i zeničkog glumišta Ištvan Gabor – Otišao je legendarni Pišta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ištvan Gabor, glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, preminuo je danas (petak) u Zenici, potvrđeno je Zenicablogu u ovoj teatarskoj kući.

Rođen je u Subotici (Srbija). Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu.

Glumom se počeo baviti u sedmoj godini i to na radiju (Dječija radio-dramska grupa, Radio Sarajevo), a u svojoj pozorišnoj knjizi uloga bilježi pedeset sedam godina uloga, velikih, mlaih, epizodnih i glavnih.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za opštu književnost, bibliotekarstvo, teatrologiju i scenske umjetnosti – grupa gluma, u klasi prof. dr. Josipa Lešića i Kaće Dorić.

Nakon što je dvije godine proveo u banjalučkom pozorištu, 1981. godine postao je članom Glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Tokom svog dugogodišnjeg angažmana u BNP-u tumačio je oko devedest uloga u predstavama različitih žanrova. Ipak, treba naglasiti da je tokom svoje glumačke karijere naročiti afinitet pokazao za kreiranje komičnih i grotesknih likova. U toj oblasti ostvario je svoje najuspješnije glumačke kreacije.

Cijeli aktuelni ansambl je bukvalno odrastao uz legendarnog Pištu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno