Kultura

Premijerno izvedena predstava ”Nakaze” u BNP Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijerno izvedena predstava ”Nakaze” u BNP Zenica – Prvi samostalni produkcijski projekat BNP-a ove sezone je predstava ”Nakaze” nastala po tekstu Lutza Hübnera, a u režiji Emina Hajrića.  Nova premijerna izvedba predstave ”Nakaze” je igrana na Maloj sceni ”Žarko Mijatović” u ponedjeljak, 07. novembra sa početkom u 19. 30 sati. Predstava je nastala u produkciji Male scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i imat će svoje izvođenje u okviru Evropske manifestacije – Noć teatra, 19. novembra sa početkom u 17 sati.

U predstavi igraju glumci iz ansambla BNP-a Lana Zablocki-Džehverović, Siniša Vidović, Snežana Vidović i Selma Mehanović. Kostimografiju za predstavu potpisuje Nađa Sinić, scenografiju Mensur Begičević, dok je dizajn zvuka povjeren Igoru Kasapoviću.  Predstava je do publike našla svoj put, pa je na prepunoj Maloj sceni ”Žarko Mijatović” ispraćena uz dugotrajne aplauze i oduševljenje publike.

Dramaturginja i asistentica režije, Emina Omerović, je o predstavi izjavila: ”U fokusu predstave ”Nakaze” su osobe koje pokušavaju pronaći sebe. Živimo u svijetu kada u nemogućnosti da to učinimo u stvarnom životu, isto pokušavamo u virtualnom svijetu. Svijet reality showa jest jedan apsurdan svijet. Akteri tog svijeta su mehanički likovi, odnosno marionete koje poslušno izvršavaju upute imaginarnog glasa, čvrsto mu vjerujući. Likovi ove predstave ne žele biti marionete nego postati akteri vlastitih života. Kako će ostvariti vlastite snove u svijetu medija kojeg oni ne zanimaju? Sve što nas čini ovakvim kakvi jesmo – naši talenti, nadanja, očajanja – bit će iskorišteno protiv nas samih. U konačnici pronaći ćemo sliku naših života koja odgovara nekome drugome – postat ćemo nakaze. Zašto pristajemo na takav svijet? Prestali smo vjerovati u sebe, stoga povjerenje dajemo imaginarnim glasovima i njihovim trendovima. Ova predstava pokušava preispitati da li je lakše podnijeti nakazu koju nam prikazuje kamera ili strahove koje vidimo jedni u drugima.”

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno