Politika

Premijerka Mehmedić o padu Vlade ZDK: Mi smo kolateralna šteta ličnih interesa nekolicine zastupnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izglasavanjem nepovjerenja nove skupštinske većine, sa 20 glasova, pala je Vlada Zeničko-dobojskog kantona. SDA sa svojim partnerima ponovo preuzima vlast. Iz ove političke partije, takođe, pozivaju premijerku da podnese ostavku, u suprotnom će, kako kažu, novi predsjedavajući Skupštine, Ćazim Huskić, sazvati novu sjednicu na kojoj će izglasati njenu smjenu. No, hoće li to, zaista, i uraditi, pitali smo odlazeću premijerku ovog kantona, Amru Mehmedić.

Zašto se koalicija raspala, Mehmedić, za N1 stava da se radi o, isključivo, političkim razlozima, a ne nepridržavanja Programa rada Vlade, kako to tvrde stranke okupljene oko nove većine.

“Ova vlada je u veoma kratkom vremenskom periodu pokazala energiju, spremnost i sposobnost za postavljanje novih standarda u radu, a o čemu svjedoče brojni kapitalni projekti u svim opštinama i gradovima Zeničko-dobojskog kantona, a posebno u Gradu Zenica. Istakla bih da smo izmirili 13 miliona KM po osnovu spoljnog i unutrašnjeg duga, od čega tri kratkročna kredita podignuta u komercijalnim bankama 2018. godine, za finansiranje budžetskog deficita, zatim 23 miliona kratkoročnih obaveza, kao i 13,8 miliona po sudskim presudama. Sredinom godine smo povećali plate državnim službenicima i namještenicima, kao i policijskim službenicima za 15% , koje su bile među najnižim u Federaciji (cca 2.500 zaposlenih), povećali smo vrijednost satnice radnicima u zdravstvenom sektoru (cca 3.000 zaposlenih), usvojili smo izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i vratili odredbu da kandidati za policijskog komesara moraju imati čin glavnog inspektora kao i u drugim kantonima”, kaže Mehmedić.

U toku je, kaže premijerka, prijem 105 policijskih službenika, a u skupštinsku proceduru upućen je i prijedlog Zakona o mirnom okupljanju, zatim Zakon o javnom okupljaju, prijedlog Zakona o prostornom uređenju i građenju na kojem je Vlada radila uz podršku USAID projekta E-uprava. Pripremljen je i Nacrt zakona o dopunskim pravima boraca i njihovih porodica kao i Nacrt zakona o porijeklu imovine. Sve ovo, kako kaže, dokaz je predanog i uspješnog rada dosadašnje Vlade.

Na pitanje da li je borba za imenovanja na određenim javnim funkcijama prevagnula u procesu smjene, ili, su, s druge strane, turbulencije unutar koalicije koštale odlazeću vlast, Mehmedić kaže da su previranja unutar vladajuće koalicije odškrinula vrata opoziciji, koja je mudro iskoristila svoju priliku.

“Naime, BHI-KF je s najvećim brojem osvojenih glasova bila lider koalicije, zahvaljujući kojoj je i formirana vlast, i zahvaljujući kojoj sam ja, kao nestranački kadar, imenovana za prvu premijerku ZDK. Odnosi unutar koalicije su bili stabilni, uprkos, neslaganjima po određenim pitanjima, sve dok smo imali komotnu većinu od 21 zastupnika. Nakon isteka mandata zastupnika na mjestu direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja, koji je već odavno u penziji, počela su direktna uslovljanja za javne funkcije. BHI-KF je po tom pitanju imala čvrst i beskompromisan stav, što pojedinim koalicionim partnerima, kao i pojedinim zastupnicima unutar samog kluba BHI-KF, nije odgovaralo”, pojašnjava Mehmedić.

Navodi da su, istupanjem jednog od pet zastupnika iz kluba BHI-KF, zapravo, inicirani procesi za formiranje nove većine unutar vladajuće koalicije, predvođene od strane SDP-a, koji su vodili pregovore i s još dvije zastupnice iz kluba BHI-KF, s jasnom namjerom da se ova partija izbaci iz vlasti i ojača pozicija SDP unutar nove većine.

“Određeni broj zastupnika ostalih koalicinih partnera je odbilo staviti svoje potpise za novu većinu, čime je, kolokvijalno rečeno, otvoren “prelazni rok” unutar Skupštine ZDK. Iskusna opozicija je to preokrenula u svoju korist, a DF, koja je od samog početka imala jasan stav da će biti u vlasti, se priklonila novoj većini okupljenoj oko SDA”, navodi premijerka.

Sasvim sigurno će, kaže, biti zanimljivo pratiti novi saziv Kantonalne vlade, koji će, bez ikakve sumnje, odražavati lične interese samostalnih zastupnika.

“Želim iskoristiti priliku i naglasiti da su odnosi unutar Vlade ZDK bili samo privremeno poljuljani, a tokom posljednje dvije hitne sjednice Skupštine, svjedočila sam sinergijskom djelovanju Vlade i svih zastupnika opozicije. Ova vlada je, zaista, bila homogena. U 99% slučajeva odlučivali smo jednoglasno, ali na kraju smo kolateralna šteta, prevashodno, ličnih interesa nekolicine zastupnika koji su svjesno izigrali povjerenje građana, te ostaje žal za nedovoljno iskorištenom prilikom za suštinske promjene”, kaže Mehmedić.

S obzirom na to da iz SDA traže ostavku premijerke, pitali smo je, da li će to i uraditi, te kakva je procedura?

Neupitno je, kaže, postojanje nove parlamentarne većine i imenovanje nove vlade. Međutim, u želji da se ovoj vladi što prije izglasa nepovjerenje, nova većina je, na prvoj hitnoj sjednici, grubo prekršila Poslovnik o radu Skupštine, tvrdi Mehmedić.

“Zatim, na drugoj hitnoj sjednici, pored nepovjerenja, izglasala je i zaključak s namjerom da Vladi oduzme nadležnosti koje su propisane Ustavom ZDK i Zakonom o Vladi, a koji ne propisuju, takozvani, tehnički mandat, niti obaveze u toku trajanja tehničkog mandata. Dakle, kontinuitet u radu Vlade mora postojati, a naš mandat će trajati do imenovanje nove Vlade. Prema mojim saznanjima, još nije poznat novi mandatar, kao ni kada će Skupštini ZDK biti dostavljen prijedlog novog saziva Vlade na potvrđivanje”, priča Mehmedić.

Napominje da je bilo mnogo pitanja u vezi s njenom ostavkom, ali šta to znači za građane?

“Ovdje uopšte nije sporno da će doći do imenovanja nove Vlade. Ali, šta sa Vladom, šta s procesima unutar Vlade ZDK? Šta to znači za ovaj kanton? Ako ova Vlada podnese ostavku danas, u ponedjeljak, šta će se dogovoriti? Ko će voditi procese? Šta u slučajevima kada se moraju zakazati hitne sjednice Vlade? Sad već imamo situaciju da sezona grijanja u ZDK, u Gradu Zenica, počinje 15.10. Jutros sam dobila informaciju da ugovor s Javnim preduzećem “Grijanje” još nije potpisan. Da bi bio potpisan neko ga mora ovlastiti, odnosno, Vlada mora ovlastiti potpisnika. Šta u tom slučaju? Hoćemo li ostaviti sad djecu bez grijanja zato što nova parlamentarna većina smatra da ova Vlada mora odmah dati ostavku. Zaista, ne znam čemu tolika žurba?”, pita se Mehmedić.

Zaključuje da vjeruje u demokratiju, postoji nova parlamentarna većina, ali da trenutna Vlada do tada  mora biti dosljedna i do kraja odgovorna prema građanima.

Autor: N1Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno