Zenica

Premijerka Amra Mehmedić otvorila Državno prvenstvo u robotici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najbolji robotičari iz cijele Bosne i Hercegovine učestvuju na Državnom prvenstvu u robotici koje se održava danas u Areni “Husejin Smajlović” u Zenici.

Organizator prvenstva su Univerzitet u Zenici, Univerzitet EDUTUS, Grad Zenica, Razvojna agencija ZEDA i Udruženje Obrazovanje za novo doba – STEAM Obrazovanje, a uz podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Prvenstvo je otvorila premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić, rekavši da je ponosna i sretna svjesna važnosti ovog događaja za našu zemlju, a posebno za naše mlade ljude.

Navela je da robotika, kao disciplina koja spaja tehnologiju, inženjering i kreativnost, postaje sve važnija u današnjem svijetu, a u eri brzog tehnološkog napretka, obrazovanje u robotici postaje neophodno za pripremu mladih ljudi za izazove koje će suočiti u budućnosti. Ova vrsta takmičenja, dodala je, ne samo da razvija vještine programiranja i rada s robotima, već potiče i kritičko razmišljanje, timski rad i rješavanje problema.

– Pored toga, robotika igra važnu ulogu u jačanju naše zajednice. Kroz ovakve događaje okupljamo ljude iz različitih dijelova naše zemlje, stvarajući mrežu saradnje i razmjene znanja. Ova vrsta takmičenja omogućava mladim ljudima da upoznaju vršnjake koji dijele istu strast prema tehnologiji i inovacijama – rekla je premijerka ZDK.

Navela je da je ovaj događaj više od samog takmičenja jer je ujedno i sjajna prilika da slavimo postignuća naših mladih talenata i njihovu sposobnost da se izdignu iznad očekivanja te da promovišemo STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) obrazovanje i potaknemo sve naše mlade da se uključe u ovu fascinantnu oblast.

– Neka ovaj događaj bude inspiracija za sve nas da podržimo mlade ljude u njihovim snovima i ambicijama. Neka nam posluži kao podsjetnik da su inovacije i tehnologija ključni faktori koji oblikuju našu budućnost. Kao zajednica moramo pružiti podršku mladim talentima, osigurati im resurse i prilike za razvoj njihovih vještina – rekla je premijerka Mehmedić.

Takmičarima je poželjela puno uspjeha, naglasivši da će Vlada Zeničko-dobojskog kantona nastaviti ulagati u obrazovanje, posebno u području robotike i tehnologije.

– Osigurat ćemo više resursa, opreme i programa kako bismo podržali vaš rast i razvoj. Ova investicija nije samo za vas, već za cijelu našu zajednicu i za budućnost koju gradimo zajedno – rekla je premijerka ZDK.

Na prvenstvu učestvuju 24 ekipe u osam starosnih kategorija, a ekipe iz tri kategorije osigurat će prolazak na Svjetsku olimpijadu u robotici koja će se u novembru ove godine održati u Panami.

VIDEO+FOTO: Zenica domaćin Državnog prvenstva u robotici, prvak ide na Svjetsku olimpijadu u Panamu



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno