Kultura

Premijera predstave „Žiranti“ na Svjetski dan pozorišta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijera predstave „Žiranti“ na Svjetski dan pozorišta- U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije povodom premijerne izvedbe predstave „Žiranti“ prema tekstu Marija Ćuluma, u režiji Muhameda Bahonjića i u produkciji Zeničkog pozorišta. Premijerna izvedba predstave „Žiranti“ je zakazana za subotu, 27. mart u 18.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica povodom Svjetskog dana pozorišta.

Na konferenciji za medije su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, reditelj predstave Muhamed Bahonjić, glumice i i glumci iz ansambla predstave Adna Hasanić, Zlatan Školjić, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhamed Bahonjić.

Povodom nastupajuće premijerne izvedbe predstave direktor Miroljub Mijatović je izjavio kako je ovo 743. premijerna izvedba u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i kako je velika radost uopće realizovati novu predstavu u nesretnim i nesigurnim pandemijskim uslovima u kojima se trenutno nalazi svijet. Mijatović je izrazio i radost što se radi o komediji koju režira kolega glumac povodom svog odlaska u zasluženu penziju. Iako, kako je Mijatović istakao, glumac može otiću u penziju samo formalno, a nastavlja da igra u pozorištu.

Reditelj predstave Muhamed Bahonjić se zahvalio upravi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica na pruženoj prilici da radi tekst Marija Ćuluma i da pri tome odabere glumačku ekipu s kojom će sarađivati. Bahonjić je istakao da je velika čast, ali i odgovornost režirati komediju, osobito za glumca koji je itekako svjestan težine i ozbiljnosti stavljanja komedije na scenu. Bahonjić se zahvalio i kolegicama i kolegama iz ansambla predstave podsjećajući da je sam rad na predstavi ostao kao divno iskustvo ispunjeno mladalačkom i lepršavom energijom zbog koje vjeruje da je formalni odlazak u penziju zapravo samo početak rada.

Glumice i glumci iz ansambla predstave su se zahvalili upravi i reditelju na pruženoj prilici za rad i mogućnost postavljanja komedije na scenu u vrijeme kada nam je najpotrebnija pozitivna energija i smijeh.

U predstavi igraju: Adna Hasanić, Tamara – Miličević-Stilić, Zlatan Školjić, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhamed Bahonjić. Dramaturgiju predstave potpisuje Hasan Džafić. Za scenografiju je bio zadužen Mensur Begičević, a za kostimografiju Ena Begičević-Čeliković. Kompozitor predstave je Igor Kasapović, a za koreografiju je bio zadužen Semir Šerić. Lekturu predstave potpisuje Merima Handanović. Prva reprizna izvedba predstave je zakazana za utorak, 30. mart u 18.30 sati.

Sve programske aktivnosti u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica se održavaju u skladu sa higijensko-epidemiološkim mjerama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno