Kultura

Premijera: Pingvin na Maloj sceni BNP-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prva premijerna izvedba  u 2015. godini i peta u jubilarnoj, 65. sezoni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, bit će realizovana u sklopu Dječije omladinske i lutkarske scene u nedjelju, 25. januara. Riječ je o predstavi “Pingvin” koju je prema tekstu Lane Šarić, režirao Miroljub Mijatović.
“Pingivin” je  priča o usamljenom dječaku-pingvinu koji živi na vrhu ledenog brijega, u hladnom dvorcu i druži se sa nekoliko svojih Ja, što znači da je jedini stanovnik dvorca. Tu je i njegov nacrtani psić, te veliki portret djeda.
Glumačku ekipu predstave čine Zlatan Školjić, Selma Čosić, Lana Zablocki, te polaznici Dramskog studija, Tahir Kavaz i  Ajša Đuherić. Za likovno oblikovanje predstave zadužena je bila Ena Begićević, a scenski pokret Emina Stojšić.
Kako je istakao reditelj predstave, razlog za realizaciju ovakve jedne predstave leži upravo u činjenici da djecu trebamo učiti da prihvataju različitosti i ne stvaraju predrasude prema drugome i drugačijem.
“Kako ničije srce ne voli samoću, tako i srce našeg pingvina traži društvo, pa šalje poruku u boci niz rijeku lednu, kako bi je neko našao i došao mu u goste.
Ostatak priče valja doživjeti u pozorištu i naučiti djecu da su različitosti bogatstvo, da djeca koja imaju teškoća vrijede kao i sva druga, da tjelesni nedostatak, sljepoća, gluhoća ili neka druga teškoća nisu razlog da im se rugamo i smatramo ih manje vrijednima. Dovedite svoje učenike i svoju djecu da zavole i one prema kojima ste i vi imali predrasude, da zaokruže svoju ljubav u cjelinu koja će im ispuniti život, a njihovo srce učiniti beskrajno ljudskim”, istakao je na održanoj konferenciji za štampu Miroljub Mijatović.
Premijera predstave  je u nedjelju, 25. januara na Maloj sceni Žarko Mijatović sa početkom u 11 sati.
BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA
Dječija, omladinska i lutkarska scena
Sezona 2014/15.

Povodom obilježavanja 65 godina postojanja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i 64 godine postojanja Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica
Lana Šarić: PINGVIN    
Režija: MIROLJUB MIJATOVIĆ
Scenografija i kostimografija: ENA BEGIČEVIĆ
Scenski pokret: EMINA STOJŠIĆ
Izbor muzike: MIROLJUB MIJATOVIĆ, SANI TERZIĆ
Producenti: HAZIM BEGAGIĆ, MIROLJUB MIJATOVIĆ
Inspicijentica: SABINA GLOGOVAC

Podjela uloga
Pingvin: ZLATAN ŠKOLJIĆ
Dična gospođa: LANA ZABLOCKI-DŽEHVEROVIĆ
Ljepotica: SELMA ĆOSIĆ
Kolporter: TAHIR KAVAZ
Malena: AJŠA ĐUHERIĆ
PREMIJERNA IZVEDBA: ZENICA, 25.1.2015. GODINE
Predstava se izvodi na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ a izvedbi može prisustvovati 80 gledalaca.
Ciljna grupa: 9+



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno