Politika

Premijer Nezir Pivić u Briselu: ZDK ispunio sve obaveze iz Programa integrisanja BiH u EU

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić obratio se danas učesnicima Drugog političkog foruma na visokom nivou o EU integracijama Bosne i Hercegovine (BiH), koji je održan u Briselu.

Zahvalio se Evropskoj komisiji (EK) i svim institucijama Evropske unije (EU) za kontinuiranu i snažnu podršku BiH na putu prema punopravnom članstvu u EU, istakavši da je skup prilika da se kroz međusobni dijalog razmijene znanja, iskustva i dobre prakse te i na taj način potvrdi čvrsto obostrano opredjeljenje za punopravno članstvo BiH u EU.

Premijer je naglasio da predstavnici ZDK-a pravovremeno i efikasno izvršavaju sve poslove i zadatke u svim zajedničkim tijelima Mehanizma koordinacije, uključujući izradu i donošenje Programa integrisanja BiH u EU, istakavši da je ovaj kanton ispunio sve obaveze po pitanju Programa integrisanja te da podržava opciju da se Program integrisanja hitno dostavi EK.

– Vlada ZDK-a koju predvodim imenovana je tek prije mjesec dana. Međutim, duboko svjesni obaveze koje smo preuzeli i prilike koja nam se pruža, posvećeno smo radili kako bismo u što kraćem periodu napravili pozitive korake. Jedan od nosivih stubova rada i politike Vlade ZDK-a bit će borba protiv korupcije, sprečavanja sukoba interesa i jačanje institucionalnog odgovora na sve pojavne oblike kriminaliteta. U vezi s tim, već smo formirali radnu grupu radi pripreme Nacrta Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija i sa zadovoljstvom mogu kazati da će ovaj pravni propis uskoro biti usvojen – rekao je premijer Pivić.

Dodao je da se u ovom kantonu u kontinuitetu provode aktivnosti na stvaranju institucionalnog okvira za prevenciju i borbu protiv korupcije, zaštitu prava svih građana, sa posebnim naglaskom na provedbu zakona o nediskriminaciji i rodnoj ravnopravnosti, reformu javne uprave, kako bi svaki građanin dobio profesionalnu i kvalitetnu uslugu javne uprave u razumnom roku, ali i osiguranju poticajnog okruženja za civilno društvo, poštujući evropske standarde o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno