Info

Premijer Ganić sa stručnjacima za JPP iz Hrvatske: ZDK želi iskoristiti potencijale javno-privatnog partnerstva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer Ganić sa stručnjacima za JPP iz Hrvatske: ZDK želi iskoristiti potencijale javno-privatnog partnerstva – Stručnjaci za javno-privatno partnerstvo Agencije za investicije i konkurentnost pri Ministarstvu poduzetništva Republike Hrvatske, Domagoj Dodik i Slavko Čolak, doputovali su u Zenicu u okviru stručne misije TAIEX-a (Instrument tehničke pomoći i razmjene informacija Evropske komisije) o procjeni pravnog okvira za javno-privatno partnerstvo za implementaciju investicija u javnom sektoru.

Stručnu misiju organizuje Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Federalnim ministarstvom prostornog uređenja i Evropskom komisijom. Ovo je prvo učešće Zeničko-dobojskog kantona u jednom TAIEX projektu.

Prvog dana posjete, goste iz Hrvatske primio je premijer Mirza Ganić, a susretu je prisustvovao i ministar privrede Zlatko Jelić. Ganić je ponovio opredjeljenje Vlade da se primjenom modela javno-privatnog partnerstva unaprijedi javna usluga i podstakne ekonomski razvoj ZDK-a.

“ZDK je donio pravni okvir i pripremio katalog sa 54 projekta za razdoblje 2018. – 2020. godina, procijenjene vrijednosti oko 350 miliona KM. Želimo iskoristiti potencijale javno-privatnog partnerstva koji se pokazao kao uspješan model razvoja”, kazao je Ganić, podsjetivši da je nedavno potpisan prvi JPP ugovor u ZDK vezan za realizaciju projekta Interventne kardiologije u Kantonalnoj bolnici Zenica vrijedan 7,5 miliona KM.

Cilj stručne misije je podizanja svijesti o značaju javnih investicija, izazovima javnog sektora u slabim finansijskim okruženjima u kojima dominiraju budžetska ograničenja i fiskalne obaveze, jačanje administrativnih kapaciteta u implementaciji modela JPP-a, predstavljanje EU prakse i stvaranje mogućnosti za njeno prenošenje u institucionalni i zakonodavni okvir JPP-a Zeničko-dobojskog kantona.

U naredna četiri dana stručnjaci iz Hrvatske, između ostalog, održat će sastanke sa predstavnicima ministarstava finansija, zdravstva i prostornog uređenja u Vladi ZDK, a za četvrtak je planiran okrugli sto za predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti te javnog sektora sa područja ovog kantona.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno