Info

Premijer Ganić posjetio zemljoradničku zadrugu BIOS Visoko

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer Ganić posjetio zemljoradničku zadrugu BIOS Visoko – Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić posjetio je danas Opštu poljoprivredno-proizvodno-prometno-uslužnu zadrugu BIOS Visoko, koja je jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Zeničko-dobojskom kantonu.

BIOS se bavi proizvodnjom plastenika, staklenika, sistema za navodnjavanje, presadnica povrća, začina i aromatičnog bilja, vele i maloprodajom materijala za poljoprivredu, otkupom i prodajom voća i povrća, proizvodnjom proizvoda od drveta za poljoprivredu te proizvodnjom ambalaže za specijalizirane robe. Zadruga zapošljava 150 radnika, ima oko 1.000 kooperanata, a proizvode plasira na domaće te tržišta Crne Gore, Kosova i Turske. Poslovnica BIOS S u Srebrenici bavi se uzgojem tovnih pilića.

-BIOS je domaći brend koji je veoma značajan za domaću poljoprivrednu proizvodnju, jer svojim asortimanom olakšava domaćim proizvođačima da dođu do kvalitetne opreme i sjetvenog materijala. Zelena polja su naše najveće bogatstvo, a politika Vlade je da kontinuirano povećava podsticaje kako bi se proizvođačima pomoglo da stabiliziraju prizvodnju i budu konkurentniji – rekao je premijer Ganić nakon obilaska pogona BIOS-a u Gornjoj Vratnici.

Podsjetio je da je 2019. godine iz budžeta ZDK za poljoprivredne podsticaje izdvojeno 3 miliona KM, od čega su jedan milion maraka “povukli” proizvođači iz Visokog. U 2020. godini za podsticaje je opredijeljeno 3,5 miliona KM, a u jeku pandemije uveden je i podsticaj za proljetnu sjetvu.

-Poljoprivreda je sve važnija grana i ponosni smo što smo kroz programe podsticaja doprinijeli da ZDK postane lider u malinarskoj, peradarskoj i plasteničkoj proizvodnji. Programe podsticaja prilagođavamo potrebama proizvođača, a rezultati se najbolje vide na terenu – rekao je premijer ZDK.

Direktor BIOS-a Nermin Kadrić podržao je aktivnosti Vlade ZDK na realizaciji programa podsticaja poljoprivredi, dajući punu podršku premijeru Mirzi Ganiću u daljem radu i aktivnostima na jačanju poljoprivredne proizvodnje u Visokom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Autor: Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno