Politika

Premijer Ganić: Kamate prešle dug od 155 miliona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mirza Ganić: Kamate prešle dug od 155 miliona – Očekujem od naših zaposlenika da sarađuju s nama, a ne advokatima i da nam prioritet bude stabilnost Kantona, kaže premijer ZDK-a.Zeničko-dobojski kanton i još neki suočavaju se sa problemom izvršenja presuda po tužbama budžetskih korisnika za isplatu razlike plaća i naknada po kolektivnom ugovoru.

Šta namjeravate poduzeti?

– Najveći problem s kojim se suočila nova Vlada jeste upravo izvršenje navedenih presuda. Te tužbe se kreću od 2004. do 2015. godine i do danas je urađeno vrlo malo da se problem riješi. Izvršne presude iznose 155 miliona KM, a s kamatom od 170 miliona dolazimo do ukupnog iznosa od 325 miliona KM, što je iznos godišnjeg budžeta. Mi smo u ovom kratkom periodu dali instrukcije Ministarstvu finansija i Ministarstvu za pravosuđe i upravu da pripreme akcioni plan, jer smo svjesni da, ako sada ne krenemo u rješavanje, možemo zapasti u još veće probleme.Rok od 13 godinaAli, da bi se napravio akcioni plan, moramo imati i razumijevanje druge strane, jer mi možemo izvršiti svoje obaveze, ali ćemo ugroziti druge ustavne i zakonske obaveze koje Kanton treba da ispunjava – isplatu plata, poticaja, obaveze prema borcima, studentima, porodiljama…

Nedavno smo imali sastanak sa predstavnicima Vijeća Evrope, na kojem je razgovarano o ovoj problematici. Raniji akcioni plan je predviđao izmirivanje obaveza u periodu od 69 godina, što je izuzetno dug period. Po nalogu Vijeća Evrope, taj rok moramo svesti na 13 godina, na što se država BiH obavezala u Strasbourgu. Plan mora da definira nekoliko pravaca – prvi da imamo sredstva za izvršavanje redovnih postupaka, a drugi da osiguramo sredstva za “prijateljske nagodbe” kako bi se iznos glavnice smanjio, a kamate po mogućnosti u cijelosti otpisale. Plan bi trebao definirati i eventualno određena zaduženja.Istovremeno, jedan broj advokata trenutno ovaj problem vidi kao mogućnost zarade i do mene dolaze informacije da lobiraju kod predstavnika sindikata da vrše pritisak na Vladu, jer će, ako se to ubrza, i oni imati korist. To je zloupotreba.

Dobili smo jasne presude Evropskog suda i Vlada je na dvije sjednice donijela odluke o njihovom izvršenju. Donijeli smo odluku da izvršimo isplatu u dijelu nematerijalne štete od 1.000 eura i troškova postupka od 350 eura, ali nismo isplatili glavnicu i kamatu. Ako bismo odmah isplatili 3-4 miliona KM, ugrozili bismo finansijsku stabilnost ZDK-a.

Dakle, prihvatamo presude suda, ali nemamo novca, kao što nismo imali ni ranijih godina. Do ovog rješenja smo došli na osnovu instrukcije Advokatske komore ZDK-a. Odluke Vlade su u zakonskim okvirima i prilagođene trenutnim mogućnostima Kantona.Šta ako ne naiđete na razumijevanje zaposlenika koji čekaju izvršenje presuda?- Svake godine se iz budžeta izdvajaju sredstva za izvršenje presuda.

Ove godine je taj iznos 1,6 miliona KM, ali obaveze stalno rastu zbog zateznih kamata. Tužbe su podnijeli oni koji dobijaju plate iz ZDK-a i ako ne budu svjesni da režu granu na kojoj sjede, ne budemo se dogovarali i zajedno tražili način da to riješimo, ZDK će jednostavno zapasti u finansijski kolaps i neće moći izvršavati svoje obaveze. Kao premijer neću dozvoliti da Kanton dođe u takvu situaciju, jer smo rekli da je ovo vlada kontinuiteta koja će osigurati stabilnost budžeta.Želimo da akcionim planom pošaljemo poruku međunarodnoj zajednici kroz Evropski sud, da smo ozbiljno pristupili da spriječimo nove tužbe. Čim akcioni plan bude spreman poslat ćemo ga u Strasbourg, jer nakon toga ovaj sud više neće donositi nove presude, a mi ćemo imati prostora da radimo na izvršenju.

Jedan od projekata o kojem se puno govori je Regionalni vodovod Plava voda. JP u Travniku, ali i Uprava grada Zenice krivicu za zastoj u realizaciji projekta pripisuju Vladi ZDK-a. Zašto?

– To nije tačno!

Plava voda je izuzetno kompleksan projekt u finansijskom dijelu, jer učestvuje više nivoa vlasti koji imaju svoje obaveze. ZDK je ranije donesenim odlukama potvrdio da je opredijeljen za projekt, međutim evidentno je da su postojala pogrešna shvatanja pojma bankovne garancije koju treba da osigura svaki nivo koji je uključen u realizaciju projekta. Imali smo nerazumijevanje Fonda za zaštitu okoliša FBiH, koji je odbijao dati garancije. Otklonili smo sve te nedoumice i u fazi smo rješavanja problema u zastoju projekta, koji je posebno značajan za građane Zenice. Odmah nakon dolaska na čelo Vlade održao sam sastanak sa Upravom JP Plava voda, a nedugo nakon toga i novi sastanak na kojem smo se saglasili da Fond ima obavezu da izda mjenice za iznos s kojim učestvuje u finansiranju projekta.

Uskoro će doći do potpisivanja ugovora između ZDK-a i JP Plava voda.Jedan od gorućih problema je i odvijanje saobraćaja na dionici magistralnog puta M17 Zenica – Nemila, zbog rekonstrukcije tunela u Vranduku. Na Vašu inicijativu je zatraženo rješenje problema.- Iako se radi o projektu koji nije u našoj nadležnosti – rekonstrukciju izvodi JP Ceste FBiH, osjećali smo obavezu da reagujemo jer se dešava u našem dvorištu i štete trpe svi koji koriste ovu saobraćajnu žilu kucavicu u BiH. Nedavno sam razgovarao sa privrednicima iz Tešnja, a oglasili su se i privrednici iz Zenice.Nove tehnologijeOdržali smo sastanak sa direktorom JP Ceste FBiH Ljubom Pravdićem, predstavnicima Grada Zenice i mjesnih zajednica kroz koje ide obilaznica, a dobili smo potvrdu da će Ceste FBiH, pored ugovorenih 16,7 miliona KM, uložiti dodatnih 700.000 KM kako bi izvođač radova uveo nove tehnologije, a rok izvođenja radova smanjio sa 18 na 16 mjeseci.

Planirano je da se radovi završe u martu 2020. Dogovoreno je i da neće biti potpune obustave saobraćaja, što je bilo predviđeno na četiri mjeseca, te da će se od septembra saobraćaj tokom dana puštati u oba smjera, a samo u večernjim satima, od 22 sata do ujutro, odvijat će se naizmjenično. Regionalnom cestom ovog ljeta će moći saobraćati samo manja vozila, dok će se teški saobraćaj i dalje odvijati magistralnim putem M17 i kroz tunele. Želim izraziti zahvalnost pripadnicima MUP-a ZDK-a, koji ulažu velike napore da se sačuva red i omogući naizmjenično odvijanje saobraćaja kroz tunel i obilaznim putevima.

oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno