Zenica

Premijer Ganić i ministri u Vladi ZDK posjetili općinu Breza

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer Ganić i ministri u Vladi ZDK posjetili općinu Breza – Premijer Mirza Ganić i ministri u Vladi Zeničko-dobojskog kantona boravili su danas u službenoj posjeti Općini Breza, na poziv općinskog načelnika Muniba Zaimovića. Tokom razgovora s načelnikom Zaimovićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Mensudom Kadrićem, te direktorima javnih preduzeća i ustanova, istaknuto je da dva nivoa vlasti imaju dobru saradnju te da Zeničko-dobojski kanton izdvaja značajna sredstva za razvojne projekte u ovoj općini.

“Kao vlada vodimo računa o ravnomjernom razvoju Zeničko-dobojskog kantona, zbog čega smo opredijeljeni da snažnije pomognemo manje razvijene općine, među kojima je i Breza. Naš prioritet je razvoj privrede i infrastrukture, jer želimo snažnije podstaći ekonomski rast i zapošljavanje. To se neće desiti preko noći, jer za to nemamo ni dovoljno sredstava, nego moramo sarađivati i svi zajedno praviti pozitivnu priču”, kazao je premijer Ganić.

Podsjetio je da su institucije Zeničko-dobojskog kantona pokrenule inicijativu za izmjene važećeg Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, zbog kojeg je ovaj kanton svake godine zakinut za najmanje 20 miliona KM javnih prihoda, a ta sredstva bi se mogla usmjeriti u razvoj gradova i općina. Istakao je da najveći finansijski teret za kanton trenutno predstavljaju tužbe po kolektivnom ugovoru, za čije je izmirenje samo ove godine planirano 13,5 miliona KM.

Tokom 2019. godine Kantonalna uprava civilne zaštite finansirala je sanaciju klizišta, produbljivanje rijeke Stavnje i nabavku vatrogasnog vozila sredstvima u iznosu od 300.000 KM. Uskoro se očekuje početak rekonstrukcije glavne regionalne ceste za što je Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline izdvojilo 300.000 KM, a ovo ministarstvo odobrilo je i značajna sredstva za ekološke projekte. Također, u toku je realizacija vodnih projekata u općini Breza za koje je prošle godine iz kantonalnog budžeta opredijeljeno 231.000 KM. Realizirani su i projekti obnove povratničke infrastrukture, zajedno sa Federalnim ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice.

Upućen je poziv nadležnima u Općini Breza da snažnije animiraju stanovništvo da se prijavljuje na javne pozive, navodeći primjer da su poljoprivrednici iz ove općine u 2019. godini povukli tek 70.000 KM od ukupno 3 miliona KM, koliko je Vlada izdvojila za podsticaje poljoprivredi, dok su, primjerice, samo poljoprivredni proizvođači u susjednoj općini Visoko dobili jedan milion KM.

Načelnik Zaimović se zahvalio Vladi Zeničko-dobojskog kantona što je prepoznala potrebe ove lokalne zajednice, navodeći da su posljednjih nekoliko godina realizirani značajni infrastrukturni projekti, a u narednom periodu planirana je izgradnja pretovarne stanice za otpad, završetak sportske dvorane i drugi projekti važni za građane, u čemu očekuju pomoć vlasti ZDK.

Razgovarano je i o dodjeli koncesije Rudniku mrkog uglja Breza. Predstavnici Vlade su istakli da očekuju od lokalnih vlasti da povuku ranije podnesene tužbe protiv FBiH i ZDK te daju bezuslovnu saglasnost za dodjelu koncesije ovom rudniku. To su već učinile vlasti u Kaknju, čime su stvoreni uslovi da sa RMU Kakanj ubrzo bude potpisan prvi koncesioni ugovor za eksploataciju i istraživanje uglja na području ZDK.

Članovi Vlade ZDK posjetili su Rudnik mrkog uglja Breza, gdje su s direktorom Ćamilom Zaimovićem i članovima menadžmenta razgovarali o poslovanju i problemima u ovom preduzeću koje zapošljava 1.250 radnika i najveći je poslodavac u ovoj općini.

Također, upriličena je posjeta i obilazak pogona preduzeća “Kavaz”, koje se bavi proizvodnjom tepaciranog i namještaja od punog drveta, a koje veći dio proizvodnje izvozi u Zapadnu Evropu.

Premijer Ganić i ministri u Vladi ZDK odali su počast i položili cvijeće na šehidskim mezarjima u Brezi, kao i na spomen-obilježju stradalim rudarima u krugu RMU Breza.

Pres-služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno