Politika

Premijer Bašić: ZDK je kičma privrede FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tešanj je domaćin 16. Međunarodnog sajma privrede, čiji je pokrovitelj i Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Tim povodom razgovarali smo s premijerom ZE-DO kantona Mirnesom Bašićem.

NR: Vlada ZE-DO kantona je podržala ovaj sajam. Koliko je važna podrška države ovakvim manifestacijama?
BAŠIĆ: Prije svega, ovom prilikom želim da izrazim iskrenu dobrodošlicu svim izlagačima i privrednicima iz cijele regije. Tešanj je svih 365 dana u godini ekonomsko i privredno središte našeg kantona i Bosne i Hercegovine, a zahvaljujući sajmu danas je i glavna poslovna vijest. Ovo je svojevrsna smotra postignuća privrede tešanjske regije, koji nas svaki dan i iznova uče lekcijama kako se radi i razvija.

Uspješna priča


Ponosan sam što je i Vlada Zeničko-dobojskog kantona godinama dio ove uspješne priče. Naša podrška je sada još izdašnija, ove godine smo podržali sajam sa 110.000,00 KM, jer je ovo jedini veliki sajam u Zeničko-dobojskom kantonu koji je opstao. Imali smo i sajam ZEPS u Zenici, ali je on ugašen jer nije imao podršku lokalne vlasti. Sajmovi su odlična prilika za promociju ali i poslovno povezivanje. Udruženje Biznis centar Jelah Tešanj uspješno radi svoj posao, imaju podršku lokalne zajednice i na tome im čestitam.
Sajam nije održavan dvije godine zbog pandemije virusa korona, pa očekujem da ćemo ove godine imati i bolju posjećenost i rezultate sajma.

Privredni lider


NR: Iz Vlade često ističete da je ZE-DO kanton kičma privrede Federacije BiH?
BAŠIĆ: Brojke su neumoljive. U našem kantonu rade najveći privredni giganti kao što su “ArcelorMittal” Zenica, “Natron Hayat” Maglaj, Tvornica cementa Kakanj, “Mann+Hummel” Tešanj, “Madi” Tešanj, “OVAKO” Visoko… Tu su desetine i desetine drugih malih i srednjih preduzeća koja dobro posluju i orijentisana su ka izvoznim tržištima. Lideri smo u industrijskoj proizvodnji, izvozu, imamo odličnu pokrivenost uvoza izvozom. Naš kanton je zaista kičma privrede FBiH!
NR: Koliko su poticaji doprinijeli toj poziciji?
BAŠIĆ: Podsjetiću vas da je naša priča o jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta počela prije gotovo dvije decenije. Posebno sam ponosan na naše programe poticaja od kojih su mnogi bili pionirski u Federaciji BiH. Programi su kroz godine doživljavali određene promjene, ali je cilj ostao isti – jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta. Subvencioniramo početne troškove proizvodnih investicija, pomažemo obrte i sektor turizma, a u posljednje vrijeme jačamo startape, žensko poduzetništvo, IT sektor, razvijamo poslovne zone i ukupan poslovni ambijent u svim općinama.

Efekti poticaja


Osigurali smo 8 miliona KM vrijednu kreditnu liniju s komercijalnom bankom, a preko Vladinog Kreditno-garancijskog fonda regresiramo kamate na investicijske kredite. Program poticaja Ministarstva za privredu za 2022. godinu težak je preko 4 miliona KM, a obuhvatio je 11 mjera fokusiranih na jačanje malih i srednjih preduzeća i obrta, sektora turizma, kao i izgradnju i opremanje poslovnih zona. Od ovog iznosa, rebalansom smo osigurali dodatnih milion KM. Vlada i Ministarstvo privrede osluškuju potrebe privrede, a pokazatelji o rastu i efekti na terenu potvrđuju da svoje poticaje usmjeravamo u pravom smijeru.

Rast zaposlenih


NR: Koliko se ti poticaji odražavaju na broj zaposlenih?
BAŠIĆ: I ovdje statistika govori u korist naših aktivnosti. Na početku mandata prethodne vlade, govorim od 2015. godini, broj zaposlenih i nezaposlenih je bio jednak i iznosio je 70.000. Danas imamo 86.000 zaposlenih naspram 56.500 nezaposlenih. To je dobrim dijelom rezultat naših mjera, ali i mjera koje na području ZDK-a provodi Vlada Federacije BiH.

Autor: Naša riječ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno