Politika

Premijer Bašić i predsjedavajući Huskić čestitali Dan ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su građanima čestitku povodom 29. augusta, Dana Zeničko-dobojskog kantona.

U čestitki navode da je na današnji dan davne 1189. godine potpisana Povelja bosanskog bana Kulina, koji je najstariji očuvani bosanski državni dokument i potvrda bosanske državnosti. Povelja je prvi diplomatski dokument kojeg je izdao jedan bosanski vladar knezu druge države, a njome je tadašnji vladar Bosne ban Kulin regulisao trgovačke odnose između Bosne i Dubrovnika. Zbog toga je ovaj značajni datum iz naše prošlosti 2013. godine izabran za Dan Kantona.

Ističu da Dan Kantona i ove godine obilježavamo u okolnostima globalne krize i pandemije virusa korona, ali da se rad institucija uspješno prilagodio novonastalim uslovima te preduzeo interventne mjere kako bi se zaštitilo zdravlje svakog čovjeka i sačuvalo svako radno mjesto.

-Očuvali smo stabilnost i likvidnost budžeta, ojačali zdravstveni sektor, pomogli privredi i poljoprivredi, socijalno ugroženima i boračkoj populaciji, a istovremeno nastavili realizaciju razvojnih projekata u svim općinama, vodeći računa o ravnomjernom razvoju. Rebalansirani budžet za 2022. iznosi 464 miliona maraka i za gotovo 39 miliona KM je veći od budžetskog plana. Sav višak prihoda smo vratili građanima kroz razvojne projekte i mjere podrške u svim oblastima, posebno zdravstvu, privredi, poljoprivredi, boračkoj i socijalnoj zaštiti – navodi se u čestitki i dodaje:

-To nam je omogućilo da napravimo značajne iskorake u svim oblastima, značajno unaprijedimo materijalni položaj naše policije, prosvjetnih radnika, državnih službenika i namještenika u pravosuđu i javnoj upravi, te gradimo puteve, jačamo konkurentnost privrede, uređujemo naše škole i fakultete, podstičemo razvoj poljoprivrede, vodimo brigu o branilačkoj populaciji i očuvanju tekovina odbrane od agresije, unapređujemo socijalnu zaštitu – stoji u čestitki.

Premijer Bašić i predsjedavajući Huskić na kraju čestitke pozivaju građane da svi zajedno čuvamo domovinu Bosnu i Hercegovinu i Zeničko-dobojski kantona te da još snažnije nastavimo razvijati kanton kao regiju ugodnu za život svih građana.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno