Info

Premijer Bašić i ministri u Vladi razgovarali s predsjednikom i glavnim imamom MIZ Teslić

Podijeli ovu vijest:

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić razgovarao je danas u svom uredu s predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Teslić Esadom Alagićem i glavnim imamom Džemailom ef. Hodžićem.

Sastanku su prisustvovali članovi Vlade – ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Sinanović, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Razgovarano je o problemima i životu oko 7.000 povratnika Bošnjaka u općini Teslić, kao i funkcionisanju Medžlisa islamske zajednice, koji djeluje u okviru Muftijstva u Zenici.

Rečeno je da su povratnici svakodnevno suočeni s diskriminacijom i egzistencijalnim problemima, nemogućnošću školovanja na maternjem jeziku, ali i bezbjednosnim izazovima, naročito prilikom obilježavanja nacionalnih i vjerskih praznika u entitetu Republika Srpska.

S toga je naglašen značaj jačanja istitucija Islamske zajednice koje su trenutno jedini garant opstanka povratnika Bošnjaka u RS-u, a premijer Bašić i resorni ministri su u tom smislu obećali su da će pomoći da se trajno riješi pitanje prostorija za smještaj MIZ Teslić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno