Politika

Premijer Bašić: Grb Općine Kakanj je priznanje za cjelokupnu Vladu ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić dobitnik je Grba Općine Kakanj, najvišeg javnog priznanja koje se dodjeljuje povodom 15. aprila, Dana Općine Kakanj.

Priznanje premijeru Bašiću, uručeno u petak na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Kakanj, dodijeljeno je za izuzetne uspjehe u radu i ostvarenje nadprosječnih rezultata rada i poslovanja, afirmaciju i promociju općine Kakanj, te doprinos općini u privrednom razvoju i izgradnji infrastrukturnih objekata.

Obraćajući se prisutnim vijećnicima i gostima, premijer Bašić se zahvalio svima koji su ga nominirali za dodjelu priznanja, a Općinskom vijeću Kakanj što je prihvatilo nominaciju, naglasivši da je Grb priznanje za cjelokupnu Vladu Zeničko-dobojskog kantona, na čije je čelo imenovan prije dvije godine.

Podsjetio je da je kormilo Vlade preuzeo u jeku pandemije virusa korona koja je potresla čitav svijet, pa tako i Bosnu i Hercegovinu i Zeničko-dobojski kanton.

-Međutim, uspjeli smo naći i volje i načina da prvo spasimo od kolapsa naše zdravstvo i privredu, a neki od projekata su bili pionirski u Bosni i Hercegovini. Zbog toga nam je priznanje odala međunarodna zajednica, pa čak i politički oponenti, što se, priznaćete, rijetko kad može vidjeti u našoj zemlji – kazao je premijer Bašić.

Rekao je da je kanton prošle godine “stao na noge i godinu završio sa budžetskim suficitom”, te da je Vlada, i pored pandemije, uspjela realizirati brojne razvojne projekte, poticati jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta, jačati turizam, graditi poslovne zone i općenito unapređivati ambijent za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

-Najviše toga smo uradili vlastitim snagama i sredstvima. Zeničko-dobojski kanton je stabilan politički i ekonomski, možda najstabilniji u Federaciji BiH. Mi smo kičma ekonomije Federacije i Bosne i Hercegovine – rekao je premijer ZDK.

Istakao je da do ovih rezultata nisu “došli preko noći, već napornim i predanim radom”.

-To je moja poruka vama, a posebno mladima bez obzira gdje planiraju živjeti, mada bih volio da to bude naša domovina Bosna i Hercegovina, da ovdje ostanu, dižu porodice, grade karijere i uživaju u ljepotama naše domovine. Bez predanog i mukotrpnog rada nema uspjeha, a uspjeh će se kad tad prepoznati i nagraditi – rekao je premijer Bašić.

Mirnes Bašić rođen je u Kaknju, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a potom i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, doslocirana nastava u Zenici. Prije 21 godinu zasnovao je radni odnos u Rudniku mrkog uglja, a posljednjih sedam godina je član Vlade Zeničko-dobojskog kantona, prvo kao ministar, a potom kao premijer.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno