Politika

Prekinuta vanredna sjednica Parlamenta FBiH: Ništa od imenovanja Vukoje i Arnela Isaka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je na prijedlog predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić.

Ona je prekid predložila nakon pauze jer se, po njenim riječima, nisu stekli uslovi za utvrđivanje dnevnog reda ove sjednice, budući da nije dostavljen materijal od parlamentarnog radnog tijela, Komisije za izbor imenovanja.

Tokom zastupničke rasprave o predloženom prekidu, Mahir Mešalić rekao je da se rukovodstvo Doma ponijelo neodgovorno jer su potrošena četiri sata od početka ove sjednice u uzaludnom nastojanju da Marin Vukoja bude danas imenovan iz Federacije BiH za člana Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Ovo rade jer nisu u mogućnosti da imenuju Marina Vukoju ni nakon i nešti dana. Četiri sata su potrošena u pauzama. Jasno mi je da neki ljudi ne vole da rade, ali ovo je krajnje neozbiljno. Neozbiljno je zakažete sjednicu pa da istu otkažete jer vam nije uspio plan”, kazao je Mahir Mešalić.

Jasmina Bišečević Tokić (SDA) kaže kako predsjedavajuća krsi Poslovnik jer nema razloga hitnosti zbog kojeg je sazvana vanredna sjednica.

Naime, u pauzi zasjedanja su se sastali članovi Komisije za izbor i imenovanja, ali je njihovo zasjedanje prekinuto zbog nedostatka kvoruma, a očekivalo se da će ova komisija predložiti na sjednici Doma kandidata za Ustavni sud BiH, kao i Arnela Isaka za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma umjesto Edine Gabele.

Vanredna sjednica Doma bit će održana kad se za to steknu uslovi, konstatirala je predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić nakon prekida, te odmah potom otvorila redovnu sjednicu Doma u čijem je najavljenom dnevnom redu i set energetskih zakona Federacije BiH.

Za prekid vanrednog zasjedanja glasao je 51 zastupnik, 28 je bilo protiv, dok je jedan član Doma bio uzdržan.

Autor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno