Prekinut je štrajk rudara Rudnika mrkog uglja Zenica i Breza jer je postignut dogovor, javlja reporterka BHRT-a koja je pratila sastanak.

Predstavnici sindikata RMU Zenica i Breza, Savez sindikata rudnika u Federaciji potpisali su sporazum sa Vladom FBiH, Poreskom upravom FBiH i Elektroprivredom BiH o rješavanju gorućih problema u tim rudnicima.

Sporazum ima nekoliko tačaka, a među najvažnijima su da će se računi RMU Zen i Breza biti deblokirani, te da će radnicima plate moći biti isplaćivane nesmetano.

Također je donesena odluka o restrukturisanju višemilionskog duga RMU Zenica i Breza na osnovu poreza i doprinosa na period od 10 godina.

Zatim, nastavlja se sa procesom restrukturisanja rudnika u FBiH što su rudari i podržali, a konkretni koraci biće poznati u narednom periodu.

Biće potpisan i poseban sporazum koji se odnosi na omogućavanje penzionisanja više od 80 radnika iz tri rudnika koji su stekli uslove za penziju, ali zbog problema u funkcionisanju nisi bili u mogućnosti.

Predstavnici sindikati obavijestili su dio radnika o ishodu sporazuma, te je donesena ODLUKA O PREKIDU generalnog štrajka u rudnicima Zenica i Brez, kao i štrajka upozorenja u ostalim rudnicima.

Također sutrašnji protest pred zgradom Vlade FBiHu Sarajevu je otkazan.

Podsjetimo od jutros je trajao sastanak između predstavnika rudara i Elektroprivrede BiH. Sastanku je prisustvovao i resorni ministar Nermin Džindić.