Biznis

Preduzeća u BiH jedina u regionu plaćaju porez prije nego naplate posao

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Preduzeća u BiH jedina u regionu plaćaju porez prije nego naplate posao – Privrednici u BiH primorani su da unaprijed plate PDV i u slučajevima kada nisu naplatili neki posao, što im i dalje stvara velike probleme, a neke dovodi u težak finansijski položaj.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakla Vedrana Živković, portparol Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH), generalni stav ovog udruženja jeste da bi se trebalo omogućiti plaćanje PDV-a po naplati računa, odnosno nakon naplaćenog posla.

“Međutim, svjesni smo činjenice da bi to moglo uticati na stabilnost budžeta, te je prijedlog UPFBiH da obrtnici i mala preduzeća plaćaju porez po naplati i takvo rješenje je u skladu sa rješenjima zemalja regiona, zemalja EU, ali i sa evropskim direktivama. Tako bi se obrtnicima i malim poduzetnicima olakšalo poslovanje i omogućila bolja likvidnost, a time i redovno plaćanje radnika, podmirivanje obaveza prema dobavljačima i plaćanje PDV-a iz vlastitih sredstava, umjesto kreditima. Obračun PDV-a po naplaćenim računima pomaže malim poduzetnicima koji imaju poteškoće s neredovitim, odgođenim ili neizvršenim plaćanjima”, navela je Živković.

Ovom izmjenom bi se, kako je istakla, potaknuo razvoj malog i srednjeg poduzetništva, što bi konačno uticalo i na razvoj ekonomije i bolje investicijske klime.

“Međutim, predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje, na sastanku sa predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH u julu 2017. godine, nisu podržali ovaj prijedlog, ali su istakli da se radi na novom Zakonu o PDV i da je to prilika da se otvori rasprava o istom. Istakli su da namjeravaju ovo pitanje riješiti na način da porezni obaveznik nema pravo na odbitni PDV na fakturu koju nije platio, što je također bio jedan od zahtjeva UPFBiH”, kazala je Živković.

Inicijativa Udruženja je i pomjeranje roka plaćanja PDV-a sa desetog na zadnji dan u mjesecu. Udruženje je predložilo da se pomjeranje vrši sukcesivno, po dva dana u mjesecu, kako bi se izbjegli problemi sa eventualnom likvidnošću.

“Udruženje je predložilo i izmjenu članova 94. i 95. Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, a koja bi omogućila zaključivanje bilateralnih sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kojom bi privrednici u BiH stekli mogućnost povrata PDV-a iz 11 zemalja EU. Također, u istom Pravilniku ne postoji odredba kojom se omogućava naplata PDV-a od stranih prevoznika u BiH. Time se vrši diskriminacija domaćih prevoznika koji plaćaju PDV, u odnosu na strane prevoznike, a BiH zbog toga ima gubitke od 15 do 30 miliona KM godišnje, te ju UPFBiH tražilo da se uvede odredba kojom će se regulisati naplaćivanje PDV-a od stranih prevoznika u BiH”, zaključila je Živković.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno