Kultura

Predstavom iz Čakovca u nedjelju završava VI IFET

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavom iz Čakovca u nedjelju završava VI IFET – Pretposljednjeg dana VI internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET 2020. u subotu, 26. decembra u 12 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti odigrana predstava za djecu „Ježeva kućica“ prema tekstu jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačih autora za djecu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

Predstava „Ježeva kućica“ nas podučava kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić / Adna Hasanić, Adem Smailhodić i Mirza Bajramović. Za muziku i korepeticiju predstave je zadužen Abidin Čolaković. Scenografija predstave je povjerena Mensuru Begićeviću, a kostimografija i kreacija maski Eni Begičević-Čeliković. Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović.

U nedjelju, 27. decembra sa početkom od 12 sati putem Youtube kanala BNP Zenica bit će upriličeno emitovanje predstave „Snjeguljica“ inspirisane pričom Braće Grimm, u režiji Davora Dokleja i u produkciji Dramskog studija „Dada“ i Kazališne družine „Pinklec“ iz Čakovca. Najmlađa publika će imati priliku pogledati poznatu priču o „Snjeguljici i sedam patuljaka“ na potpuno novi i svjež način. Koristeći se lutkarskom tehnikom, u predstavi su svi likovi osim Snjeguljice oživljeni raznim lutkama načinjenim od šalova, kapa, rukavica i kojekakvih zimskih odjevnih predmeta… U predstavi igraju: Asja Vidović, Neven Matoša, Vita Mikulić, Matej Žerjav, Ivan Munđar i Jakov Feher.

Nedjeljnim online emitovanjem predstave putem Youtube kanala BNP Zenica bit će zvanično i zavšren VI internacionalni festival edukativnog teatra – IFET, koji je trajao od 5. do 27. decembra u organizaciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Zeničko pozorište će 2020. godinu završiti u utorak, 28. decembra izvedbom predstave „Sakati Billy sa Inišmana“ u režiji Predraga Štrbca.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno