Info

Predstavnik WHO-a u BiH: Krivulja zaraženih se zaravnava

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnik WHO-a u BiH: Krivulja zaraženih se zaravnava – Šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (World health organization, WHO) u Bosni i Hercegovini Victor Olsavszky izjavio je danas (21. april) u Banjaluci da se nada da će vakcina za korona virus biti pripremljena za godinu dana, iako je najčešće potrebno nekoliko godina da se ona razvije.

Olsavszky je rekao da postoje diskusije na međunarodnom nivou kada su u pitanju rezultati testiranja na korona virus, te da WHO još prikuplja podatke kako bi se utvrdilo koji bi serološki testovi dali najtačnije rezultate.

“Kada su u pitanju vakcine i liječenja, u toku je veliki značajan ogled, a posmatraju se četiri kandidata za terapiju, iako sada ne postoji specijalna terapija. WHO je u ulozi koordinatora i već su u toku pretklinički ogledi”, rekao je Oslavszky.

On je istakao da WHO prati epidemiološku situaciju u cijelom svijetu, a posebno u BiH gdje je, kako je naveo, vidljivo zaravnanje krive kada je u pitanju korona virus, što znači da su uvedene mjere efikasne te je istakao da se razgovara s državama članicama o daljem razvoju događaja.

“Trenutno predviđamo tri scenarija, potpuni prekid prenošenja bolesti s čovjeka na čovjeka, zatim talasi koji se ponavljaju i kontinuirana transmisija niskog intenziteta, odnosno niskog nivoa. Mi smatramo da je ovaj drugi scenario, ponavljajući talasi, najvjerovatniji, uz kontinuiranju transmisiju niskog nivoa”, kazao je Olsavszky.

Olsavszky je dodao da je u Banjaluku dopremljeno 5.000 kompleta za testiranje, što je donacija WHO-a, te USAID-a i Klinike Mayo, s kojom su sarađivali i doktori jedinice za intenzivnu njegu banjalučke bolnice.

slobodnaevropa.org



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno