Zenica

Predstavnici Uprave posjetili mektebe u Zenici

Posjeta zeničkim mektebima
Posjeta zeničkim mektebima

Predstavnici Uprave za vjerske poslove posjetili mektebe u Zenici-U skladu sa planom rada Uprave za vjerske poslove Rijaseta, Odjel za mektebsku nastavu i mlade, te prema već ranije najavljenim posjetama i obilascima mekteba, predstavnici Uprave za vjerske poslove su u subotu 07.11.2015. god., boravili u radnoj posjeti mektebskoj nastavi na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica, muftiluk zenički.

Mektebska nastava na području Medžlisa IZ Zenica izvodi se četiri dana u hefti, ponedjeljak, četvrtak, subota i nedjelja. Četveročlana delegacija Uprave za vjerske poslove je posjetila osam džemata i deset mekteba. U dva džemata mektebska nastava se izvodi u dva mekteba, sa dva muallima, kako bi svi oni koji žele imali priliku pohađati mekteb. Posjećeni su mektebi u džematima: Ensar džamija (dva mekteba, muški i ženski), Blatuša, Gornja Mahala, Babići, Novo Radakovo (dva mekteba, dva muallima), Klopče, Orahovica i Nemila.
Analizirajući posjetu, sagledavajući viđeno i doživljeno, očigledno je da je nekoliko faktora koji doprinose kvalitetnom i uspješnom mektebu. Prije svega činjenica je, da je na prvom mjestu najvažnija uloga čovjeka, konkretno, uloga muallima, roditelja i članova džematskog odbora, te naravno samih polaznika. U džematima, mektebima koje smo posjetili, primjetili smo stručnost, predanost i posvećenost muallima mektebu, koji poziv muallima, muallime prije svega shvataju kao misiju i od Boga podareni emanet, izvršavaju utvrđene zadatke, postižu cilj odgoja i poučavanja u mektebu i tu su rezultati vidljivi.

Naravno, svijest roditelja, njihova uloga i značaj je neupitna, jer bez savjesnog i odgovornog roditelja nemamo ni redovnog polaznika u mektebu. Članovi džematskog odbora zajedno sa muallimom i roditeljima kreiraju cjelokupnu atmosferu oko mekteba i brinu se da imamo adekvatne mektebske učionice u koje će djeca rado dolaziti. Primjetno je da se kod djece razvija ljubav prema vjeri i ljubav prema mektebu, jer u mektebima vlada pozitivan ambijent i dobra atmosfera. Roditelji i djeca shvataju emanet mektebskog poučavanja sa velikim povjerenjem u muallima, a muallimi i muallime pokazuju da su dostojni misije i preuzetog emaneta.

Mektebi posjeduju pedagošku dokumentaciju, a pripreme i izvođenje mektebske nastave se odvija sa svim metodičko-didaktičkim elementima. Također, primjetno je da unatoč određenim odstupanjima u pogledu pedagoške dokumentacije u nekim mektebima, ne umanjuju se ostvareni rezultati, već su na zavidnom nivou i polaznici mekteba pokazuju da su uspješno savladali pređeno gradivo. Posebna pažnja se poklanja pravilnom učenju Kur’ana prema tedžvidskim propisima, a svakako za pohvalu je vannastavna aktivnost, sekcija hifza.
Vrijedno pažnje je istaći angažovanje muallime u jednom mektebu, te da je to dobar primjer kako bi se ako Bog da u budućnosti mogli poboljšati uslovi za kvalitetan mekteb, te istovremeno povećati angažman žena u Islamskoj zajednici. Na taj način bi uz dobru organizaciju i neuposlene muallime mogle biti na raspolaganju vjernicima koji žele da i kroz privatni, individualni angažman podučavaju svoju djecu vjerskim načelima.

U narednom periodu bit će organizovane posjete i mektebima u drugim gradovima Bosne i Hercegovine prema planu koji je utvrdila Uprava za vjerske poslove Rijaseta.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem