Politika

Predstavnici Snage Centra posjetili Buzet

Predstavnici Snage Centra posjetili Buzet
Predstavnici Snage Centra posjetili Buzet
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnici Snage Centra posjetili Buzet- Predstavnici Snage Centra, Adnan Šabani i Kenan Šišić posjetili su Grad Buzet (Istra, Hrvatska), u kojem su se sastali sa Sinišom Žulićem, gradonačelnikom Grada Buzet i Ervinom Kisiček, direktoricom KP Park. Budući da je Buzet poznat kao hrvatski grad s najmanjom stopom nezaposlenosti (2%), predstavnici Snage Centra pokušali su doći do informacija vezanih za projekte smanjenja stope nezaposlenosti, rada gradskih organa, funkcionisanje javnih preduzeća, korištenje fondova EU, privlačenje investicija i odnos grada prema sportu, kako bi prilagođeni model primjenili u Gradu Zenica.

Poduzetnička klima osjeti se na svakom koraku, pa nije ni čudo da Buzet nosi i Forbesovu titulu jednog od najboljih gradova za život u Hrvatskoj.

-Ponosan sam na rezultate koje imamo u privredi i na mali broj nezaposlenih. Međutim, to nije razlog da se sada uspavamo. Naprotiv, i dalje nastojimo obezbijediti još povoljniji privredni ambijent. Mjesta za napredak uvijek ima, istakao je Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta dodajući da je za stabilnost bitan razvoj malog i srednjeg poduzetništva kao i razvoj turizma.
Za otvaranje svakog radnog mjesta Grad u totalu subvencionira cca 2.500,00 €, a povrat sredstava ostvaruju kroz poreze u periodu od tri godine. Kada je riječ o funkcionisanju gradske uprave, istaknuto je da uz fleksibilne i polivalentne zaposlene i suficit u budžetu, troškovi plaća su ispod 14% u odnosu na proračun.

Grad Buzet je maksimalno iskoristio Evropske predpristupne fondove za razvoj grada, a sada kada su u Evropskoj uniji maksimalno koriste i EU fondove za sve oblasti.

Iako je manji hrvatski grad, Buzet ima 23 sportska kolektiva koji se uspješno takmiče u ligama Hrvatske, pa nije čudo da su proglašeni Evropskim gradom sporta.

Budući da su zenička javna preduzeća u ingerenciji gradske uprave, predstavnici Snage Centra su razgovarali s direktoricom Komunalnog preduzeća Park, Ervinom Kisiček o način organizacije i funkcionisanja javnih preduzeća. KP Park je preduzeće čiji osnivač je Grad Buzet.
Osnovne djelatnosti za koje je zaduženo KP Park su: prikupljanje i deponovanje otpada, održavanje puteva, uređenje zelenih površina, tržnica i Parkinzi. Sve ove aktivnosti obavlja samo 40 zaposlenih radnika.

Unutar gradske uprave Buzeta postoje nadzorni odbori nad javnim preduzećima. Međutim, za razliku od zeničkih preduzeća u kojima se učešće u nadzorim odborima plaća, buzetski članovi nadzornih odbora ne naplaćuju svoje članstvo.

-Transparentno radimo i racionalno trošimo budžetska sredstva. Nema rasipanja sa sredstvima građana Buzeta, odlučna je Ervina Kisiček, direktorica KP Park.
Adnan Šabani, nosilac liste Snage Centra za Gradsko vijeće Zenice smatra da ovakav model funkcionisanja treba primjeniti i u Zenici.

-Bez obzira na jako lošu situaciju sa budžetom i stopom nezaposlenosti u Zenici, poznato nam je koliko koštaju naknade za nadzorne odbore u našim javnim preduzećima. Način djelovanja i organizacija odgovornih u Buzetu nas je oduševio. Naše je sada da usvojimo i implementiramo stvari koji su Buzetu omogućili da postane hrvatski grad s najmanjim brojem nezaposlenih i da Zenicu vodimo u tom pravcu, istakao je Adnan Šabani.
Snaga Centra će se fokusirati na implementaciju sljedećih aktivnosti:

-upravljanje stopom nezaposlenih kroz gradske projekte za zapošljavanje malih firmi do 10 zaposlenih i srednjeg biznisa-afirmaciju sportskih kolektiva s akcenatom na mlađe

-maksimalno korištenje predpristupnih EU fondova – posebno ekoloških

-reorganizaciju gradske uprave

-reorganizaciju javnih preduzeća (stvaranje jednog ili dva srodna preduzeća) – neka vrsta Holdinga koja funkcioniše u Buzetu

-izmjenu Pravilnika o naknadama unutar gradske uprave i javnih preduzeća

-transparentnost u poslovanju svih gradskih organa, od visine plaća uposlenih do svih drugih primanja uz javno isticanje na sve gradske oglasne table i web stranice.

Snaga Centra



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno