Politika

Predstavnice Naše stranke s građanima Zenice razgovarale o razvojnim šansama koje nudi poljoprivreda

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je u sali Gradskog vijeća u Zenici održana tribina pod nazivom Poljoprivreda – izazovi i šanse u organizaciji Gradskog odbora Naše stranke Zenica i Savjeta za ruralni razvoj. Na tribini su govorile Senada Sejmenović iz gradske uprave Grada Zenica, Sanja Renić, zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, i Sanela Klarić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

U svom izlaganju, zastupnica Renić ukazala je na razlike između urbanih i ruralnih sredina vidljive u prosječnim platama, infrastrukturi, prosječnoj starosti stanovništva i drugim faktorima. Naglasila je kako je neophodno imati jasne programe ruralnog razvoja i transparentno trošiti novac u ove svrhe što trenutno nije slučaj u Zeničko-dobojskom kantonu.

Zastupnica Klarić podcrtala je da je ruralni razvoj osnova razvoja Evropske unije koja u ovu svrhu izdvaja oko 35 posto svoga budžeta. Napomenula je i da je Poljoprivredna strategija u Federaciji Bosne i Hercegovine bila validna do 2019. godine te da se sada konstantno produžava umjesto da se usvoji strategija za novi period. Naglasila je da podsticaji u Federaciji Bosne i Hercegovine služe isključivo za kupovinu glasova, s obzirom na to da su efekti na terenu nevidljivi jer uprkos povećanju sredstava za podsticaje, poljoprivredna proizvodnja nastavlja konstantno opadati.

Gospođa Sejmenović iz gradske uprave Grada Zenice navela je konkretne poteze koje gradska uprava čini kako bi popravila stanje u poljoprivredi te ukazala da je neophodno postojanje savjetodavnih službi za poljoprivrednike na kantonalnom ili regionalnom nivou. Istakla je i to da postoji problem u resornim ministarstvima čiji uposlenici ne komuniciraju dovoljno s poljoprivrednim proizvođačima te ne formiraju programe i strategije na osnovu njihovih potreba.

Građanke i građani koji su prisustvovali tribini nakon izlaganja uputili su niz pitanja i komentara koja su se ticala zaštite domaće proizvodnje, korištenja poljoprivrednog zemljišta u društvenom vlasništvu, poljoprivrednih zadruga i ulaganja u poljoprivredu i ruralni razvoj. Zaključeno je da trenutno postoji niz sistemskih problema koji se ne rješavaju jer je u interesu vladajućih struktura da se sadašnje stanje ne mijenja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno