Info

Predstavnica Asocijacije Mostovi prijateljstva na Međunarodnom forumu mladih u Azerbejdžanu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
U glavnom gradu Azerbejdžana, u Bakuu, održan je Međunarodni forum mladih na kojem je učestvovala i Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH,  a koju je predstavljala Meliha Spahić.  Forum je organizovala Azerbejdžanska demokratska i studentska organizacija (ADSAYO), koja je već nekoliko godina partnerska organizacija Mostovima Prijateljstva.
Na forumu su pored predstavnika Bosne i Hercegovine učestvovali i mladi iz 21 evropske zemlje (Francuska, Srbija, Njemačka, Italija, Španija, Grčka, Finska, Poljska, Češka, Slovačka, Rumunija, Bugarska, Turska, Sjeverna Makedonija, Gruzija, Ukrajina, Moldavija, Rusija i Azerbejdžan), a ukupno je bilo oko 120 učesnika.
Održane su četiri panel diskusije na kojima su mladi razgovarali o ulozi mladih i omladinskih organizacija u miru u Evropi, izazovima i preprekama za očuvanje mira u zemljama post-konfliktnog društva, regionalnom razvoju, multikulturalizmu, te o važnosti mira kako u Evropi tako i cijelom svijetu.
Pored panel diskusija organizovane su i posjete muzeju Hejdar Alijev, gdje su prisutni mogli da se upoznaju sa kulturnim nasljeđem Azerbejdžana, kao i posjeta gradu Agdamu, koji je pretrpio velika oštećenja u sukobu sa Armenijom. Nakon Agdama, učesnici su se uputili u Ganju, drugi najveći grad u Azerbejdžanu u kome je nekoliko civila izgubilo život u terorističkom napadu. Na mjestima na kojima su civili izgubili život održane su komemoracije, a učesnici su položili cvijeće u Aleji časti i Aleji žrtava.
Nakon zadnje panel diskusije, predstavnici 32 omladinske organizacije potpisale su Baku deklaraciju. Također, učesnici su potpisali i memorandum o inicijativi za uspostavljanje mreže „Evropska omladina za održivi mir“.
Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno