Info

Predstavljena Prva tipologija stambenih zgrada u BiH

Predstavljena Prva tipologija stambenih zgrada u BiH
Predstavljena Prva tipologija stambenih zgrada u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavljena Prva tipologija stambenih zgrada u BiH- Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekat “Savjetovanje o energetskoj efikasnosti u Bosni i Hercegovini“ predstavilo je jučer na Arhitektonskom fakultetu Sarajevo knjigu “Tipologija stambenih zgrada u Bosni i Hercegovini”.

Tipologija stambenih zgrada je jedno od najznačajnijih istraživanja na temu energetske efikasnosti i fonda stambenih zgrada u Bosni i Hercegovini, na kojem je tijekom posljednje dvije godine radio tim posvećenih stručnjaka sa arhitektonskih i mašinskih fakulteta u zemlji kako bi izradio prvu bazu podataka o energetskim karakteristikama i modelima eventualnih unapređenja za cjelokupan fond stambenih zgrada Bosne i Hercegovine.

Rukovodeći se priznatom evropskom TABULA metodologijom (Typology Approach of Building Stock for Energy Efficiency Assessment), Bosna i Hercegovina je sada članica grupe 14 EU zemalja i Srbije koje koriste ovakav pristup prikupljanja podataka za primjenu u strateškoj analizi i donošenju odluka u sektoru energetske efikasnosti.

Prema riječima Esada Smajlovića, Višeg savjetnika za energetsku efikasnost u GIZ-u, riječ je o tipologiji stambenih zgrada, koje su trenutno najveći potrošač energije u BiH. U knjizi je dat presjek od 29 konkretnih zgrada sa svojim adresama, koje najbolje i najreprezentativnije predstavljaju ukupan stambenih fond u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Publikacija je pripremljena sa ciljem da utvrdimo kakvo je stanje u tipičnim zgradama po pitanju energetske efikasnosti, koliko svaka zgrada troši energije i da se utvrdi koliki su potencijali za uštede energije u tipičnim zgradama pojedinačno, da bi se moglo utvrditi koliko se energije može uštediti na jednoj zgradi, standardnim i od struke odobrenim i provjerenim mjerama energetske efikasnosti kao i naprednim mjerama za svaku zgradu”, ističe Smajlović.

Dio istraživanja predstavljen u knjizi, biće od sada dostupan za preuzimanje i korištenje i putem mobilne aplikacije Tipologija stambenih zgrada Bosne i Hercegovine na Android i iOS platformi.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno