Kultura

Predstavljen pjesnički prvijenac Adne Langić: “Svemirka”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavljen pjesnički prvijenac Adne Langić: “Svemirka”  – U Domu BZK “Preporod” Zenica predstavljen je pjesnički prvijenac Adne Langić simboličnog naziva “Svemirka”. O poetskoj zbirci ove darovite Travničanke govorili su univerzitetska profesorica Edina Vejo i književnik, publicista i esejista Hadžem Hajdarević. 

Profesorica Vejo rekla je da u svakoj generaciji s kojom se susreće u svom radu na fakultetu traži osobu koja će unijeti nešto novo, nadajući se da će upoznati mladu osobu koja drugačije gleda na svijet i obogaćuje ga na sebi svojstven način. U slučaju Adne Langić, istakla je prof. dr. Edina Vejo, desilo se upravo to. Ona je rekla i to da ova zbirka poezije i sama večer na kojoj je promovisana budi nadu u ljudskost i vjeru da budućnost naše omladine nije tako tmurna kao što se ponekad čini, te je pozvala prisutne, prije svega mlade, da se i sami okušaju i iskoriste talent i potencijal koji imaju.

Hajdarević je govorio o pobuni lirskog subjekta koja je posebno važna u svjetlu činjenice da je autorica odabrala vjerski stil života. Poezija je, po njemu, odraz truda pjesnika da u svakodnevnicu, koja je počesto dosadna i monotona, unese nešto boje i vedrine. On je istakao da ga posebno raduje to što to Adna stvari naziva imenima koja im i u stvarnosti pripadaju, te istakao da se nada da to neće biti i njenja zadnja knjiga, te da je ovom zbirkom autorica postavila široke temelje i visoke standarde za svoje daljnje stvaralaštvo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno