Politika

Predstavljanje kandidata za Izbore 2018. – Lana Jonjić – br.9 kandidatkinja za Parlament FBiH – SDP

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Predstavljanje kandidata za Izbore 2018. – Lana Jonjić – br.9 kandidatkinja za Parlament FBiH – SDP –
Otkud osoba poznata po učešću u volonterskim i humanim akcijama u politici? 
Kao dugogodišnji volonter odlučila sam da politiku koristim kao sredstvo koje će se isključivo koristiti za dobrobit građana, a ne za svoje lične interese i promocije. U vremenu kada je nezahvalno ploviti političkim vodama odlučila sam se uhvatiti u koštac sa svim nepravilnostima i dati svoj doprinos kao što sam to radila kroz rad sa ljudima putem nevladinog sektora.
Mislite da će imati efekta?
Nezahvalno je biti kandidat, posebice u našem gradu, jer građani su prvobitno bili ogorčeni, jer se prilike ne daju mladom i sposobnom kadru, a kada dobiju priliku da glasaju za takve, tu nastaje novi problem pa se automatski svi svrstavamo u onu dobro poznatu košaru :”Svi su oni isti”.
Recite nam nešto više o sebi
Rođena sam 11.02.1992.godine u Zenici. Osnovnu školu i Prvu gimnaziju završavam u rodnom gradu, te svoje formalno obrazovanje nastavljam na Ekonomskom fakultetu. Pored svog formalnog obrazovanja, sa nepunih petnaest godina postajem volonter Crvenog križa Zenica. Nekoliko godina poslije obavljam i funkciju sekretara mladih Crvenog križa Zenica. Svoje volontersko iskustvo i neformalno obrazovanje nastavljam da nadograđujem tako što sam u Švicarskoj predstavljala našu zemlju na Internacionalnom kampu u gradu Heiden. Potom prolazim kroz nekolicinu obuka i seminara koji su mi omogućili da radim sa djecom i starim licima. Crveni križ grada Zenice mi pruža neiscrpan izvor informacija, edukacija i usađuje u mene vrline na kojima ću cijeloga života biti iskreno zahvalna.
Čitaoci Zenicabloga Vaše ime vežu i za rad u sindikatu…
Da. Prvo postajem član Mladih Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, te također tu nastavljam da nadograđujem svoje znanje i vještine. Uskoro zatim dobijam povjerenje da obavljam dužnost Predsjednice mladih STBiH. Sa Mladima STBiH obilazim nekoliko zemalja u Evropi, jedna od njih je Norveška, time dobivši priliku da predstavljam naš grad Zenicu, te da se dodatno educiram na polju radničkih prava i obaveza u realnom sektoru. Kao jedan od najuspješnijih projekata izdvojila bih Šareni pazar koji je dva puta održan u našem gradu gdje smo uspjeli Zenicu staviti u fokus svih mladih ljudi širom lijepe naše koji se bave ručnim radom i na taj način zarađuju za život.
Između ostalog, okušali ste se i u medijima…
Mnogi me poznaju kao jednu od voditeljica na nekadašnjem najpoznatijem radiju Q Zenica, zatim kao aktivistu i radnika PR tima Multiplexa Ekran Zenica. Najviše od svega se ponosim svojim volonterskim radom jer smatram da je samo takav rad najbolja podloga i priprema za ozbiljnije stvari koje svakog mladog čovjeka očekuju u budućnosti. Volonterizam mnogi shvataju olako tako što tvrde da je to rad za džabe što nipošto nije istina, volonterski rad vam pruži i da mnogo toga što ne možete platiti, a ni porediti sa novcem.

Ipak, uz sve pobrojano u javnosti ste najprepoznatljiviji po jednoj humanoj i zanimljivoj aktivističkoj djelatnosti, borbi o kojoj se pisalo u BiH i regionu…
U decembru 2017. uvidjela sam kolika je snaga pojedinca samo ako vjeruje u jednu ideju i cilj prema kojem teži. Tada sam bila trudnica u petom mjesecu trudnoće, visokorizične trudnoće. Ustanovljena mi je trombofilija koja zahtjeva korišenje injekcija heparinske namjene, Clexana, svih devet mjeseci u toku trajanja trudnoće, te mjesec dana nakon poroda.
Suočena sa činjenicom da te injekcije održavaju moju bebu u životu i ne dozvoljavaju da se stvori tromb koji vrlo lako može uzeti život moje bebe a i moj, odlučila sam da podignem glas za sve trudnice i majke koje su davale mala bogatstva na pomenute injekcije. Obratila sam se na Skupštini ZDK kao predstavnica trudnica i moja inicijativa je jednoglasno usvojena da se našim trudnicama lijekovi sa heparinskom namjenom u potpuno refundiraju.
Refundacija nikada nije sprovedena i Ministar zdravstva ZDK Dragoljub Brenjo te direktorica ZZO Mirzeta Subašić vođeni svojim ličnim sujetama i političkom netrepeljivošću ugasili su ko zna koliko života nerođenih beba. Za njih odluka najvišeg zakonodavnog tijela ništa ne znači? Za nepoštivanje zaključaka Skupštine ZDK trenutno ne postoje sankcije i ko zna koliko je inicijativa za dobrobit građana završila u ladicama nekih od institucija.
To se treba promijeniti i mora! Ko je to i kada odlučio da se jedino u glavnom gradu ove države isplati rađati djecu? Ko je odredio da prava trudnica i porodilja ovise od zakona i pravila kantona u kojem žive? Ko je odredio da život jedne bebe u Sarajevu vrijedi više od života bebe u Zenici, Travniku, Tuzli?
Posebno Vas je pogodilo što trudnica u FBiH, i cijeloj BiH, uopće vlast ne tretira podjednako…
U Sarajevskom kantonu pomenuti lijek je besplatan a u RSu se u potpunosti refundira. ZZO ZDK našim trudnicama refundira samo 15 injekcija a jedna injekcija košta 9,40 KM. Ne treba previše ulaziti u računanje i matematiku da bi čovjek shvatio a kakvoj cifri je ovdje riječ.
Zar naše trudnice trebaju apele za prikupljanje injekcija dok je samo 70 km od nas drugačije i bolje?
Zar naše nezaposlene porodilje nemaju prava na naknadu ako im je suprug osiguran na minimalnu platu BiH? Zašto našim porodiljama uplate kasne do 4, 5 mjeseci? Želimo ista prava za svaku trudnicu i porodilju! Za onu u Sarajevu, Zenici, Travniku, Tuzli, Livnu i Banja Luci! Neovisno o rezultatima izbora planiram formirati udruženje koje će imati za cilj poboljšanje i borbu za prava trudnica, majki i porodilja.
Ovim putem pozivam sve pomenute skupine da mi se pridruže u borbi koja život znači!


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno